Knić i Gruža

Autor
Gružansko jezero Gružansko jezero

Brojni istorijski spomenici, plodne ravnice, zatalasani brežuljci i gostoljubivo i prijatno stanovništvo su ono što odlikuje Knić i Gružu, ali i celu južnu Šumadiju. Upoznajte najživopisniji deo Šumadije! Knić je opština udaljen 20 km od Kragujevca. Smešten je u kotlini okruženoj planinama Rudnik, Kotlenik i Gledićkim planinama. Nalazi se na području Gruže.

Ono po čemu je ovaj kraj poznat su nošnje, običaji, folklor i kultura ljudi. U gružanskom kraju je posebno razvijen seoski turizam. Posetioci imaju mogućnost da se iz razonode uključe u poljske radove, pripremu zimnice i da obavljaju druge lakše poslove. U donjem toku reke Gruže nalazi se Gružansko jezero poznato po svom prostranstvu, brojnim vrstama riba i pristupačnim obalama. Prilikom posete Gruži turisti mogu da obiđu malo staro selo Borač. Borač se nalazi na 10-ak km od Gruže na zapadnoj obali istoimene reke. Borački krš, skupina šiljatih stena koje se naglo dižu iz blago zatalasanog reljefa je ono što ovaj kraj čini posebnim. Ako budete imali sreće možda pogledom uhvatite nekog od orlova koji često nadleću predeo.

Ako ste zainteresovani da posetite ovaj predivni kraj, imate mogućnost da odaberete odgovarajući smeštaj u Šumadiji. Na raspolaganju su vam hoteli u  Kragujevcu i Kraljevu, motel u Čačku ili smeštaj u drugom gradu u okolini. Ako želite da uživate u tradicionalnom srpskom domaćinstvu, izaberite smeštaj u Gornjem Milanovcu.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Sumadija, Knić, Gruža

Oceni članak

0

Newsletter