Polazna | Srpski | Destinacije | Regije i gradovi | Šumadija i Pomoravlje | Aranđelovac, grad vode i mermera

Aranđelovac, grad vode i mermera

Autor
Aranđelovac -Staro zdanje Aranđelovac -Staro zdanje

Aranđelovac je smešten u samom srcu Šumadije, na samo 75 kilometara od Beograda. Poznat je pre svega po belom mermeru, vodi i glini ali i po prelepom parku i brojnim kulturno-istorijskim spomenicima. Knez Miloš Obrenović je 1859. godine ukazom naredio da se varoš Vrbica preimenuje u grad Aranđelovac i taj datum se i uzima za početak osnivanja grada.

Ono što se vezuje za ime Aranđelovca jeste Bukovička Banja koja se nalazi u samom centru grada. Još pre 1811. godine njom je svoje zdravlje krepio znameniti srpski prosvetitelj Dositej Obradović. Danas se u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Bukovička banja“, na bazi lekovitosti mineralne vode, gline i klime, primenjuju najsavremenije terapijskeske metode.

Park Bukovicke Banje u čijem se sastavu i nalazi Bukovička Banja, jedan je od najlepših u Srbiji, sa fontanom, uređenim stazama, otvorenom scenom na kojoj se realizuju brojene manifestacije...Prostire se na skoro 22 ha i predstavlja Muzej na otvorenom sa 68 mermernih skulptura domaćih i stranih autora. Ove skulpture su uglavnom urađene u okviru smotre „Mermer i zvuci“, čiji je simpozijum „Beli Venčac“ UNESKO svrstao u red najznačajnijih svetskih atrakcija u domenu likovne umetnosti. Manifestacija koja se održava u julu i avgustu svake godine upotpunjena je muzičkim, folklornim, dramskim i književnim delom (predhodnih godina nastupali: Stefan Milenković, Vlatko Stefanovski, Ansambl Kolo...)

   

U parku se još nalazi i paviljon knjaza Miloša ( iz 1906. godine ) sa nekoliko izvora mineralne vode. Treba napomenuti  da je prvo flaširanje vode u Srbije otpočeto upravo u Bukovičkoj Banji  1863. godine.

I simbol grada Aranđelovca se nalazi u ovom parku-Staro Zdanje. Ovo zdanje je reprezentativni primer arhitekture srpskog romantizma, počeo je da ga gradi knez Mihailo Obrenović 1865. godine kao letnju rezidenciju dinastije i skupštinski dom.

Što se tiče drugih kulturno-istorijskih spomenika treba posetiti pre svega crkvu brvnaru u obližnjem selu Darosavi koja je izgrađena davne 1836. godine. Aranđelovac ima i dva Hrama Sv. arhangela Gavrila. Novosagrađen Hram Sv. Ap. Petra i Pavla jedan je od najvećih u Šumadiji.  Naravno  ono što se ne sme propustiti je poseta Orašcu (na 5km od Aranđelovca), mestu gde je podignut Prvi Srpski Ustanak, sa svojom spomen česmom, Muzejom Prvog Srpskog Ustanka i spomenikom vožda Karađorđa.

Pećina Risovača, arheološko nalazište na samom ulazu u grad, uređena je kao podzemni muzej paleolita. Pronađena je 1953. godine i danas posetioci u njoj mogu da vide kako su ljudi živeli pre 30.000 godina, rekonstrukcije pećinskog lava i medveda a u tzv "Dvorani risovačkog čoveka", kojom se završava istraženi deo pećine, nalazi se kompozicija - porodica risovačkog lovca. Takođe, zainteresovani mogu posetiti i Muzej grada.

Za opuštanje u prirodi idealna je planina Bukulja koja se uzdiže iznad grada. Najviši vrh je na visini od 696m i do njega se može stići obeleženim stazama kroz šumu. Na vrhu vas čeka lovački dom i kafe za odmor, ali ono što je atrakcija je turistička osmatračnica visoka 19 metara. Na njoj je postavljen panoramski teleskop sa kojeg možete osmotriti ceo grad ali i gotovo celu severnu Šumadiju! Ribolovci ili oni koji žele apsolutno uživanje uz vodu  treba da pređu još neki 8 kilometara do oaze mira-Garaškog jezera. Pored jezera nalazi se lepo sređen kompleks sa bazenom, terenima za odbojku i fudbal na pesku i kafe-barom.

Ono što je ukras Aranđelovca od 2012. godine je i moderni  aqua park , koji ima 12 slajdova za odrasle (od kojih najviši 22m), bazene za decu, restorane i kafe-barove.

Aranđelovac je mali grad koji možete obići peške, ali veći doživljaj će Vam biti ako obiđete sve njegove znamenitosti na konju! Sa insruktorima iz konjičkog kluba Aranđelovac možete obići gotovo sve i uživati na izletima u prirodi.

Naravno posetu grada možete upotpuniti “kraljevskom” posetom Oplencu i Topoli, gde se nalazi Mauzolej kraljevske porodice Karađorđević , kuća Kralja Petra I,  kraljevska vinarija, kraljevski vinogradi…

Ukoliko vas je Aranđelovac zaintrigirao smeštaj možete potražiti u luksuznom hotelu “Izvor ili u nekim od apartmana u privatnom smeštaju iz Visit Serbia Rezervacionog sistema.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Sumadija, Arandjelovac

Oceni članak

3.67

Newsletter