Polazna | Srpski | Destinacije | Regije i gradovi | Šumadija i Pomoravlje | Topola i Oplenac, grad Karađorđevića

Topola i Oplenac, grad Karađorđevića

Autor
Topola i Oplenac Topola i Oplenac

Topola se nalazi u srcu Šumadije, u podnožju brda Oplenac. Topola je dobila ime po drvetu, a prvi put se spominje 1718. godine u austrijskim spisima. Topola u istoriji postaje poznata nakon Prvog srpskog ustanka kada ju je Karađorđe proglasio svojim sedištem.

 U periodu između 1811. i 1813. godine Karađorđe je u Topoli podigao utvrđeni grad od kojeg su dana očuvani Konak sa kulom, crkva sv. Bogorodice, kasarna i škola. U Konaku se nalazi stalna izložba etno predmeta iz vremena Karađorđa.Posebnu zanimljivost ove postavke predstavlja bronzani top bez jedne ručke, koja je istopljena da bi se od nje napravila kruna kojom je krunisan Petar Karađorđević. Ovi predeli su od davnina poznati po spravljenju vina, pa je neizostavni deo posete Kraljevska vinarija koju je podigao kralj Aleksandar I Karađorđević kao i moderna vinarija Aleksandrović u blizini Topole, na desetak kilometara od Aranđelovca. 

Oplenac: Petar Karađorđević 1903. godine započinje izgradnju svoje zadužbine, crkve sv. Đordja. Crkva predstavlje mauzolej u kom su večiti spokoj našla četiri vladara dinastije Karađorđević i još 18 članova najuže porodice. Na počasnom mestu u južnoj i severnoj apsidi sahranjeni su Karađorđe i ktitor Petar I Karađorđević. Crkva je izgrađena od belog mermera u srpsko - vizantijskom stilu. Unutrašnja dekoracija rađena u mozaiku ima neverovatnih 15.000 nijansi boja!

Oko crkve nalaze se vinogradi na povšini od 11ha koje koristi isključivo Kraljevska vinarija za proizvodnju ograničene količine vina. U parku ispod crkve se nalazi kuća Kralja Petra I-danas galerija sa tematskim postavkama vezanim za dinastiju Karađorđević, zatim vile kralja Aleksandra i kraljice Marije i Vinogradareva kuća (takođe galerija). 

Topolu i Oplenac je najbolje posetiti tokom letnjih meseci ili u oktobru, za vreme tradicionalne manifestacije "Oplenačka berba" i tada kao i tokom cele godine možete potražiti smeštaj preko našeg rezervacionog sistema Visit Serbia. 

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Sumadija, Oplenac, Topola

Oceni članak

1.00

Newsletter