Kragujevac

Autor
Kragujevac Kragujevac

Kragujevac je grad bogate istorije. Prvi put se pominje pod sadašnjim nazivom 1476. godine u turskim dokumentima kao Kragujevdža. Grad predstavlja privredni, kulturni, prosvetni, zdravstveni i politički centar Šumadije i Pomoravlja. Nalazi se u srcu Šumadije i Srbije, južno od glavnog grada Beograda, od koga je udaljen 140 km autoputem E10.

Od XV veka Kragujevac se postepeno razvija i širi, a svoj procvat doživljava u periodu od 1818 - 1841. godine kada ga je knez Miloš Obrenović proglasio prestonicom Srbije. Po mnogim dostignućima tadašnje mlade države, Kragujevac sa pravom nosi epitet prvi u Srbiji: prva prestonica (1818), prvi sud (1820), prva gimnazija (1833), prvi teatar (1835), prvi licej-preteča beogradskog Univerziteta (1838), prvi izliveni topovi (1853), prva električna centrala (1884).

U gradu postoji nekoliko značajnih kulturno-istorijskih celina, koje predstavljaju značajne turističke vrednosti grada,interesantne za turističke posete. Kompleks Milošev venac, predstavlja autentičnu celinu, koja svedoči o bogatoj i slavnoj istoriji grada i obuhvata:
-zgradu Stare crkve iz 1818. godine, čiji je ktitor knez Miloš Obrenović. Bila je prva mitropolitanska, katedralna i dvorska crkva u oslobođenoj Srbiji.
- zgradu Stare skupštine iz 1859. godine. U njoj su donošene vrlo važne državne odluke tokom XIX veka.
-Amidžin konak, kao jedinu sačuvanu zgradu dvorskog komleksa iz Miloševog doba, -Konak kneza Mihaila sagrađen 1860. godine,
-zgradu Gimnazije iz 1885. godine,
-zgradu Teatra
-zgradu Gradske tržnice.

Nedaleko od ovog kompleksa nalazi se Nova – Saborna crkva, izgrađena u periodu 1869. do 1884. godine. To je prva crkva izgrađena u vizantijsko – romanskom stilu u oslobođenoj Srbiji. Crkva je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice.

O novijoj istoriji grada svedoči Spomen park 21. oktobar u Šumaricama. 21. oktobra 1941. godine Kragujevac je zadesila ogromna tragedija. Više hiljada njegovih stanovnika je streljano u Šumaricama. Na tom prostoru nalazi se 30 grobnica od kojih je deset umetnički oblikovano spomenicima, od kojih je svakako najpoznatiji Spomenik streljanim đacima i profesorima. Memorijalni park obilazi se kružnim putem dugim oko sedam kilometara. Na ulazu u spomen park podignuta je impozantna zgrada Muzeja “21 oktobar”.U Šumaricama se nalazi veštačko jezero, omiljeno izletište Kragujevčana.

U gradu postoji više značajnih institucija od regionalnog, a neke i od nacionalnog značaja u oblasti kulture i umetničke delatnosti. Značajnije institucije kulture su: Narodni muzej, teatar Joakim Vujić, Narodna biblioteka Vuk Karadžić sa tradicijom dugom 140 godina; Muzej Stara topolivnica, Muzej 21. Oktobar, kao i brojne galerije i likovni saloni.

Grad je tradicionalno domaćin brojnih kulturnih i zabavnih manifestacija. Od kulturnih manifestacija koje imaju poseban značaj najpoznatije su: Međunarodni džez festival, Međunarodni festival antiratne karikature, Međunarodni festival kamernih horova, OKTOH – festival kamerne muzike posvećen kragujevačkom oktobru, Internacionalni festival harmonike, Festival profesionalnih pozorišta Joakimfest , Međunarodni lutkarski festival Zlatna iskra.

Najznačajnije manifestacije zabavnog i takmičarskog karakterasu: Dečiji karneval, Bajk šou- Susreti motorista Srbije, Fića fest, Međunarodna izložba pasa CACIB i mnoge druge.

Pored brojnih kulturno – istorijskih i umetničkih institucija, od skoro, ponuda grada je obogaćena za još jednu turističku atrakciju, Akvarijum Kragujevac, koji predstavlja prvi javni akvarijum u Srbiji. Osnovan je 1999. godine. U njegovoj kolekciji se nalazi preko 600 biljnih i životinjskih vrsta iz vodenih ekosistema sa svih prostora Zemlje.

Grad raspolaže značajnim smeštajnim kapacitetima, koji obuhvataju oko 500 ležajeva u pet hotela i nekoliko pansiona. Značajniji hoteli su: Zelengora, Šumarice.

Svi smeštajni kapaciteti su u privatnom vlasništvu, po evropskim standardima, adaptirani, prijatnog enterijera, savremeno opremljeni i zadovoljavaju potrebe smeštaja posetilaca. Turističku ponudu umnogome obogaćuju i brojni ugostiteljski objekti: restorani, kafei, noćni klubovi i diskoteke, koji Kragujevcu daju epitet “grada dobrog provoda i zabave”. Dođite i uverite se u to!


PRONAĐITE SMEŠTAJ U KRAGUJEVCU >>>

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Sumadija, Kragujevac

Oceni članak

0

Newsletter