Đurđevi Stupovi

Autor
Đurđevi Stupovi Đurđevi Stupovi

Jedno od najznačajnijih mesta u istoriji srpskog naroda, manastir Svetog Đorđa, nalazi se na vrhu brda, iznad dolina Raške i Deževe, u nekadašnjem prestonom području Srbije. Naziv Đurđevi stupovi nosi iz srednjeg veka, po stupovima - kulama koje su ga krasile.

 

Manastir je podignut kao zadužbina Stefana Nemanje. Po predanju on je hram sagradio u znak zahvalnosti Sv. Đorđu što ga je oslobodio iz pećine - tamnice u koju su ga braća zatočila. Građen je u vizantijskom i romanskom stilu, koji od tada postaje prepoznatljiv kao raški stil i postaje model za izgrađnju mnogih crkava.

Jedan je od najstarijih srpskih manastira uvršten je u svetsku kulturnu baštinu i pod zaštitom je UNESCO-a.

Postoji preko 830 godina, a od toga je 300 godina u ruševinama i 40 godina se obavlja. Izgradnjom dela konaka, 2000-te godine stvoreni su uslovi za život monaha, a trenutno je u toku izgradnja crkve. Rekonstrukcija se izvodi na postojećim temeljima.

Freske manastira su najvećim delom oštećene, a delom su prenete i u Narodni muzej u Beogradu. Impresivna je slika Sv. Đorđa na konju, koja se nalazi iznad glavnog ulaza u crkvu.

 

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Đurđevi Stupovi, manastir, Kosovo i Metohija

Oceni članak

0

Newsletter