Manastir Mileševa

Autor
Manastir Mileševa Manastir Mileševa

Mileševa je srpski srednjovekovni manastir koji se nalazi u dolini reke Mileševke, po kojoj je i dobio ime. Ovaj manastir u blizini Prijepolja jedno je od najznačajnijih središta duhovnog života Srba, sedište episkopije Srpske pravoslavne crkve i manastir u kojem se nalazi freska Belog Anđela.

 

Manastir je podigao kralj Stefan kao svoju zadužbinu, i u njoj je i sam sahranjen.

Od 1237. godine do 1594. godine ovaj manastir je bio grobnica Svetog Save, sve dok manastir nisu napali Turci u XVI veku iz njega odneli mošte Svetog Save i spalili ih na Vračaru u Beogradu.

Manastir je poznat po veličanstvenoj fresci Belog Andjela, remek dela srednjovekovnog slikarstva, koja se nalazi u sklopu freske Mironosnice na Hristovom grobu. Ikona je poznata po isceliteljstvu. Fotografija Belog Andjela je prva slika poslata satelitom iz Evrope u Ameriku 1985. godine.

Freska Belog Anđela zajedno sa freskama Bogorodica iz Blagovesti i Ktitorskom kompozicijom sa portretom kralja Vladimira, jedna su od najboljih evropskih ostvarenja 13. veka. 

Uprkos više spaljivanja od strane Turaka Mileševa je uspela da razvije bogatu kulturnu delatnost. Ovde je radila jedna od najstarijih srpskih škola, a izuzetno je bila važna i mileševska štamparija. Imala je dve velike obnove, a današnji izgled je dobila 1863. godine.

Manastir Mileševa je građena po uzoru na manastir Žiču, a danas je sedište episkopije Srpske pravoslavne crkve. Manastir, koji se sa puta ne vidi, okružen je konacima, bibliotekom, kapelom, episkopskim domom.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Manastir Mileševa, Raska i Dolina Ibra

Oceni članak

0

Newsletter