Priština

Autor
Priština Priština

Priština je najveći grad Kosova i Metohije, južne srpske pokrajine u kojoj su Albanci, u februaru 2008. godine proglasili nezavisnost. Priština deli sudbinu celokupnog Kosova i Metohije.

Iako nekada oblast u kojoj je stvorena prva srpska država, danas je u Prištini albansko stanovništvo većinsko, dok su Srbi locirani uglavnom u mestu Gračanica, nekoliko kilometara istočno od Prištine u kojem se nalazi i jedan od srpskih najznačajnijih istoimenih manastira. Procenjuje se da u gradu živi preko pola miliona stanovnika dok je oko 40.000 Srba iseljeno posle Nato bombardovanja. Pored Albanaca i Srba, tamo žive i Turci, Bošnjaci i Romi.

Tokom istorije, grad je bio na raskrsnici velikih osvajačkih i trgovačkih puteva, izmedju Dubrovnika i Carigrada, Beča i Atine. Nadomak Prištine su ostaci rimskog grada Ulpiana, a tokom 3. i 4. veka vizantijski car Justinijan obnavlja grad koji je tada bio jedan od najlepših gradova Ilirske Dardanije.

U blizini Prištine, na Gazimestanu se 28.juna 1389.godine odigrala čuvena Kosovska bitka izmedju turske i srpske vojske. Iako su obe strane izgubile svoje vojskovodje i povukle se sa ratišta, Turci su ovim otvorili put za dalje osvajanje Evrope i na ovim prostorima se zadržali narednih 500 godina. U gradu je sačuvano dosta objekata orjentalne arhitekture kao što su Carska džamija i Čarši džamija iz 15. veka.

Jedan od najtežih perioda u istoriji Kosova je NATO bombarovanje koje su Albanci podržali, iako su i sami stradali od NATO bombi, jer je mirovnim sporazumom uslovljeno povlačenje srpske vojske i dobijen je protektorat od strane KFOR-a. Tada počinju etnička čiščenja Srba od strane Albanaca, misteriozni nestanci ljudi (sumnje da su njihovi organi prodavani), povremeni teroristički napadi na srpsko stanovništvo. Jedan od većih progona desio se 17. marta 2004. kada je u dvodnevnim demonstracijama Albanaca uništeno oko 800 srpskih kuća i uništeno 29 crkava i manastira a više stotina Srba je napustilo svoje domove u strahu za svoj život. Danas u Prištini živi mali broj srpskog stanovništva. Posle proglašenja nezavisnosti koje država Srbija nije priznala, Priština uz podršku Evropske Unije počinje da se intenzivno razvija i gradi.

Turistima preporučujemo da obavezno posete manastir Gračanicu 10-tak km od Prištine, Gazimestan, muzej Kosova, a smeštaj mogu potražiti u hotelu „Grand“ i „Kosovski božur“.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Pristina, Kosovo i Metohija

Oceni članak

0

Newsletter