Šar planina

Autor
Šar planina Šar planina

Šar planina je grandiozni centralno-balkanski masiv, na krajnjem jugu Srbije uz samu granicu sa Makedonijom i prostire se dužinom od 85 km. Obuhvata istoimeni Nacionalni park koji je poznat po visokoplaninskom endemizmu i netaknutoj prirodi.

Na površini NP, koja obuhvata 39 000 ha, dominiraju glacijalni oblici reljefa, te se ovde nalazi oko 70 glacijalnih jezera poznatih pod nazivom „gorske oči“. Geološka, morfološka i klimatska raznolikost uticala je na bogatstvo biljnog i životinjskog sveta. Na srpskom delu NP opisano je 112 biljnih zajednica čiji karakter varira od submediteranskog do subarktičkog. Nacionalni park je stanište oko 2000 biljnih vrsta, koje čine oko 56% celokupne srpske flore. Šar planina je jedan od najznačajnijih lokaliteta evropskog visokoplaninskog endemizma, na kojem je zabeleženo 332 endemita i 20 lokanih, šarskih endemita. Sa 147 vrsta dnevnih leptirova, ovaj nepregledni masiv predstavlja najbogatije područje ove vrste u Evropi. Na području NP ističe se 17 lokaliteta koji imaju status rezervata.

Bogato kulturno-istorijsko nasleđe ima posebnan značaj za srpsku istoriju. Brojni su manastiri, srednjovekovna utvrđenja, naselja i grobnice. Zbog ovakvog značajnog i jedinstvenog prirodno i kulturnog nasleđa ovo područje je predloženo za međunarodnu zaštitu upućeno organizaciji UNESCO.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Šar planina, Kosovo i Metohija

Oceni članak

5.00

Newsletter