Manastir Dečani

Autor
Manastir Dečani Manastir Dečani

Dečani su smešteni u podnožju planine Prokletije, 21 km severozapadno od Đakovice. Nalaze se na UNESCO Listi Svetske kulturne baštine. Ističe se kao najveća sakralna građevina i najbolje očuvan srpski srednjovekovni spomenik. Manastir je podignut od 1327 do 1335. godine.

Glavni graditelj hrama bio je fra Vita iz Kotora. Ktitori ove impozantne crkve su kralj Stefan Dečanski i njegov sin, car Dušan. U sklopu manastira sagrađena je i bolinica za monahe. Prvi put je zapusteo posle kosovske bitke, ali ga je ubrzo obnovila kneginja Milica. U manastiru je dugo postojala škola za prepisivanje i ukrašavanje knjiga. Grandiozni živopis ima preko hiljadu kompozicija koje su veoma dobro očuvane. U samoj crkvi, ispred oltara nalaze se dva sarkofaga. U jednom se nalaze mošti SV. Stefana Dečanskog smeštene u ćivot koji je manastiru poklonio 1849. godine knez Aleksandar Karađorđević. U drugom kovčegu se nekada nalazilo telo Jelene, sestre Stefana Dečanskog.

Manastir danas poseduje svakako najbogatiju crkvenu riznicu u Srbiji. Ovo je arhitektonski složena, reprezentativna građevina i jedna je od najraskošnijih srpskih crkava iz srednjeg veka. Značajnu vrednost crkve čini njena kamena dekorativna plastika koja se utapa u monumentalnost hrama. Dečani su jedna od retkih srpskih srednjovekovnih crkava u kojem je u celosti sačuva prvobitni kameni ikonostas, kao i ikone iz XIV veka. Riznica ovog manastira jedna je od najbogatijih koja čuva stare rukopise, knjige i crkvene predmete od neprocenjive vrednosti.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

manastir, Kosovo i Metohija, Manastir Dečani

Oceni članak

0

Newsletter