Novi Pazar

Autor
Novi Pazar Novi Pazar

Grad istorije, kulture, vere i običaja naroda koji su tu živeli. Grad koji je građen u u orijentalnom stilu, čije su temelje udarili Turci i čije prvobitno ime je bilo tursko - Yeni Bazar. Novi Pazar sa svojim džamijama, manastirima, starinama, hamamima i hanovima je nadasve grad zanimljive prošlosti.

Novi Pazar je nikao na prostranstvu reke Raške i njenih pritoka, a u okruženju planinskih masiva Golije, Rogozne i kraške površi Pešteri. Udaljen od Beograda 280 kilometara, ekonomski je, kulturni i univerzitetski centar regije Sandžak. Osnovan je polovinom 15. veka.

Najznačajnije privredne grane su tekstilna industrija, industrija nameštaja i obuće. Geografski položaj je predodredio stanovništvo da se od davnina bavi trgovinom kao osnovnim zanimanjem, po čemu je i sam grad dobio ime.

Ovaj grad na jugozapadu Srbije, odlikuje se islamskim i hrišćanskim kulturno-istorijskim spomenicima i brojnim prirodnim potencijalima (posebni su termo-mineralni izvori Novopazarske i Rajčinovića banje). Na prostranoj planinskoj teritoriji smenjuju se blagi i oštri usponi, rečni useci i doline, četinarske šume, prostrane livade i pašnjaci.

Muzej Ras  Bedem i kula motrilja   reka Raška u Novom Pazaru

Posebnu vrednost ovog multietničkog i multikulturnog prostora, mesta gde se susreću zapadna i istočna civilizacija, čine brojni kulturno-istorijski spomenici. Bedem i kula motrilja, simbol grada, podignuta je prilikom osnivanja grada. Prvobitno je to bilo drveno utvrđenje da bi početkom 18. veka bila zamenjena kamenim bastionom. Bedem je svedok istorije i prohujalih vekova, nalazi se u centru grada na obali Raške, i deo je umetničkog nasleđa (o njoj su pisali mnogi pisci i putopisci). Novopazarski stari hamam (Isa-begov hamam), javno kupatilo nalazi se u neposrednoj blizini Stare čaršije, u samom centru grada. Poseduje 11 kupola različitih veličina, svaka prostorija prekrivena je kupolom. U zgradi su se nalazile muške i ženske prostorije, pregrađene kamenim zidom. Pored hamama u Prizrenu, ovo je jedini očuvani hamam u zemlji.

U centru grada se nalazi i muzej Ras, u kojem su izložba fosila starih od 90 do 65 miliona godina i eksponati koji objašnjavaju život ovog kraja krajem XIX i početkom XX veka zanimljiv, a samo mali deo svega što se u ovom muzeju može videti.

Altun alem džamijaAltun-alem džamija, džamija sa dragim kamenom, najvažniji je islamski spomenik u gradu, a zidana je naizmeničnim redovima od kamena, lomljenog i tesanog, i od opeke. Kada je sagrađena, bilo je to izuzetno građevinsko delo i da se njoj ravna mogla naći samo u Bursi, Istanbulu i Jedrenu. Jedna je od najstarijih objekata u gradu.

Stari Ras srednjovekovni je kompleks od više spomenika. Stari Ras na Pazarištu sa trgovištem, manastirom Sopoćani (sa najstarijom galerijom raškog i viantijskog fresko slikarstva), manastirom Đurđevi stupovi (građevinom sa nizom arhitektonskih i graditeljskih inovacija tog vremena) i crkvom svetih Apostola Petra i Pavla svedoči o veličini i značaju Rasa u srpskoj srednjovekovnoj državi. Mesto na kome je smešten grad ima bogatu istoriju koja doseže do bronzanog doba. Od kraja XII i tokom XIII veka Ras je bio politički i kulturni centar srpske države i prestonica vladara iz dinastije Nemanjića. Nakon što su ga osvojile Osmanlije i nakon što se obližnji Novi Pazar osnovao, Ras polako počinje da gubi na značaju.

Veoma je značajna i Petrova crkva, najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno sedište raške episkopije. Mesto je na kojem je veliki raški župan Stefan Nemanja primio pravoslavlje. Po načinu gradnje sliPetrova crkva čna je crkvama sa prostora primorja, Gruzije, Jermenije i Italije koje potiču od VII do IX veka, ali je usled prepravki i dograđivanja postala jedinstvena što je bio jedan od razloga da se nađe na UNESCO listi svetske kulturne baštine. 

Vredi spomenuti i novopazarsku gastronomiju, gde miris ćevapa, bureka ili mantija mame ljubitelje dobre trpeze. Nakon obroka obavezno treba probati baklavu ili kadaif, i odmoriti se uz tursku kafu koja se na mnogim mestima spravlja kao u stara vremena.

Kraj Pazara se nalaze najlepši obronci planine Golije - planine prelepe, netaknute prirode, bogate šumama.

Rezervišite smeštaj u hotelu Oxa u Novom Pazaru, preko VisitSerbia rezervacionog sistema i uživajte u prirodi, hrani i gostoprimstvu ljudi ovog kraja!

 

 

 
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Novi Pazar, manastiri, Jugozapadna Srbija, planina Golija

Oceni članak

0

Newsletter