Medijana

Autor
Medijana

Medijana je najpoznatiji arheološki lokalitet iz VI veka kako Niša tako i Srbije. Medijana sa arheološkim lokalitetom Nais predstavlja neodvojivu celinu koja se vezuje za ime velikog rimskog cara Konstantina Velikog. Nais je bio kasnoantički grad i vojni logor, a Medijana luksuzno predgrađe.

Pored reke Nišave i termalnih izvora bio je sagrađen velelepni letnjikovac, sa vilama i pratećim objektima kako bi Konstantin Veliki i drugi rimski carevi koji su dolazili u Nais mogli da se odmore i uživaju u predivnom okruženju.

Medijana obuhvata carsku vilu sa raskošnim mozaicima i freskama, terme i žitnice, sistem za vodosnabdevanje, kao i raskošne parkove i šume.

U Medijani su pronađeni rimski predmeti od keramike i metala, ali i dekorativni od mermera. Prilikom arheoloških iskopavanja 1972. godine pronađena je grupa oštećenih statua Askelepija, Higije, Dionisa, Herkula i Satire. Medijana je imala tužan kraj, stradala je u IV veku od požara, a u VIII veku je prodorom Avara i Slovena na ove prostore potpuno opustela.

 Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Nis, Južna Srbija, Medijana

Oceni članak

0

Newsletter