Niš

Autor
Niška Tvrđava Niška Tvrđava

Niš je rodni grad rimskog imperatora Konstantina Velikog, možda i najvećeg od svih imperatora, koji je ozvaničio hrišćanstvo u rimskom carstvu. Karakteriše ga pre svega dinamika južnjačkog temperamenta, gostoprimstvo i odlična kuhinja, veliki broj parkova, termomineralnih izvora, kulturno-istorijskih i drugih atraktivnosti u samom gradu i okolini.

 Niš je treći grad po veličini u Srbiji, smešten je u kotlini uz ušće Nišave u Južnu Moravu.

Ima izuzetan turističko-geografski položaj jer se nalazi na raskrsnici puteva Evrope i Bliskog Istoka, dalje prema Aziji. Grad je dobio ime Niš (vilingrad) po reci Nišavi (Vilinreka). Jedan je od najstarijih gradova na Balkanu, naseljen je još u praistorijsko doba, o čemu svedoče brojna arheološka nalazišta. Osnovali su ga Kelti u III veku p.n.e. U njemu je rimski car Konstantin Veliki sagradio velelepni Konstantinopolis. Nalazeći se na jednom od najprometnijih trasa čovečanstva - “Via militaris” i Niš je imao potrebu za fortifikacijskim objektima, pa njega brani Niška Tvrđava, na manjim utvrdama su sagradili veću tvrđavu Turci i Austrougari u 17. veku. 

Nis tvrdjava

Aktuelna turistička ponuda Niša bazirana je na kulturnom, banjskom, lečilišnom, sportskom i kongresnom turizmu. U centru grada veoma je zanimljiv deo stare urbane čaršije poznat pod imenom Kazandžijsko sokače, čiji su tradicionalni objekti zaštićeni kao celina graditeljske baštine. U blizini Niša se nalazi Medijana, luksuzno letovalište cara Konstantina iz 4.veka, o čijoj lepoti i raskoši govore brojne arheološke iskopine. 

Medijana Medijana Medijana

Blizina Niške banje vam omogućava opuštanje na samo 10 kilometara od centra grada, u podnožju Suve planine. Najznačajnija manifestacija je NIMUS (niške muzičke svečanosti) koja se održava svake godine u periodu od kraja oktobra do sredine novembra.

Ćele kulaĆele kula se nalazi u istočnom delu Niša. Predstavlja pravu turističku atrakciju i jedinstven spomenik takve vrste u svetu. Ćele kula je jedan od spomenika koji najvernije mogu opisati karakter Srba i njihovu tragičnu sudbinu. Podignut je nakon Čegarske bitke 19.05.1809. godine, po nalogu Huršid-paše, od glava Srba izginulih u sukobu protiv Turaka. Izgrađena je na četvorougaonoj osnovi, visine 3m, u koju su postavljene 952 lobanje. Iznad kule je 1892. godine podignuta kapela u kojoj se danas nalazi preostalih 58 lobanja.

Sićevačka klisura
se nalazi u neposrednoj blizini Niša. Predstavlja kanjon dug 17 m, kroz koji protiče reka Nišava. Proglašen je Specijalnim rezervatom prirode. Na području klisure nalazi se tridesetak crkvica i manastira, dok za ljubitelje prirode i aktivnog odmora klisura predstavlja idealan prostor za kajakarenje. Na zaravni iznad klisure smešteno je malo, živopisno selo Sićevo u kome se svake godine održava Književna i Likovna kolonija.

Posetiocima preporučujemo izlet do obližnje Niške banje. Ovaj balneološki komleks karakterišu izvori termalne vode i rekreativne pešačke staze poznate pod imenom „staze zdravlja.“ Niška banja je udaljena 10km od Niša i nalazi se u podnožju Suve planine. Poznata je po prijatnoj klimi, izvorima lekovite vode kao i vrhunskim medicinskim tretmanima. Specijalizovana je za koronarne bolesti, bolesti krvnih sudova, reumatizam, ortopedske povrede kao i za postoperativnu rehabilitaciju.

Niska Banja Niska banja Niska Banja

Zanimljiva je poseta i hidrocentrali "Sveta Petka" koja je omogućila da Niš još pre više od sto godina postane moderna varoš! Ovo je jedna od pet starih hidrocentrala u Srbiji koje i dalje rade, a koje su istovremeno prilagođene i turističkim posetama, kao svojevrsni predstavnici istorijskog nasleđa u Srbiji. 

Tražite smeštaj u Južnoj Srbiji? Ukoliko posetite Niš, Visit Serbia rezervacioni sistem vam nudi mogućnost da izaberete odgovarajući hotel u Nišu. 

fotografije Niša: Dragan Bosnić

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Nis, tvrdjave, Južna Srbija, banje, Niška banja

Oceni članak

3.00

Newsletter