Đavolja varoš

Autor
Đavolja varoš Đavolja varoš

Đavolja varoš, park prirode, nominovan je za izbor "7 svetskih čuda prirode". Nalazi se na jugu Srbije, na obroncima Radan planine, na 288 km od Beograda i 89 km od Niša. Ovaj jedinstveni spomenik predstavlja pravo čudo prirode koga čine zemljane figure kojih ukupno ima 202 i dva izvora jako kisele vode, "Crveno vrelo" i "Đavolja voda".

Mistika i tajanstvenost, zvučni efekti vetra, čudne prirodne pojave uticale su da meštani lokalitetu daju naziv "Đavolja varoš" i da ispredaju razne priče i legende.

Po jednoj legendi varoš su napravili đavoli od razrušenih crkvi, čiji se temelji nalaze u blizini varoši. Po drugoj legendi đavoli su hteli da venčaju brata i sestru i kako bi se sprečio greh neka viša sila ih je okamenila. Treća priča govori o dve kolone svatova koji su pošli po istu devojku u istu crkvu pa ih je ista sila okamenila. Ovaj geomorfološki fenomen je jedinstven u našoj zemlji i vrlo redak u svetu. U Evropi ima sličnih pojava u Alpima, dok je u Americi poznata „Bašta bogova". Međutim, u Đavoljoj varoši"su „kule“ brojnije, većih dimenzija i znatno postojanije. Da se čuda dešavaju govori i predeo u kome je smeštena Prolom banja, koja se nalazi u blizini Đavolje varoši. U blizini banje nalazi se crkva-brvnara posvećena Svetom knezu Lazaru, a zanimljiva je zbog šljiva koje rastu pored nje i uvek se uvijaju u istom smeru.
Rezervišite hotel u Južnoj Srbiji i doživite jedno od najlepših čuda prirode u Srbiji!

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Đavolja varoš, Južna Srbija

Oceni članak

0

Newsletter