Vranje

Autor
Vranje Vranje

Vranje je tipičan grad Južne Srbije, udaljen 70 km od Leskovca. Grad je smešten u Vranjskoj kotlini, na Vranjskoj reci, nedaleko od njenog ušća u Južnu Moravu. U pisanim dokumentima Vranje se prvi put spominje 1093. godine. Turci su ga nekoliko puta pustošili i konačno zauzeli 1455. godine.

Danas grad ima dosta sačuvanih spomenika iz turske epohe. Među najznačajnijim ističe se Stari Hamam, smešten u starom delu grada. Značajan kulturno-istorijski spomenik Vranja su „Pašini konaci“, koji predstavljaju jedan od najleših primera arhitekture tzv. balkanskog stila Južne Srbije. U centru grada smeštena je Saborna crkva koja se ističe svojom veličinom i ima karakteristike hramova građenih pod turskom vlasti.

Viši deo grada, nekada naseljen Osmanlijama, danas pripada Romima i daje mu neobičan izgled. Kao posebna atrakcija Vranja, izdvaja se rodna kuća znamenitog srpskog pisca, Bore Stankovića, u čiju čast se svake godine u Vranju održava manifestacija „Borini pozorišni dani“. Specifičnost Vranja su trubački orkestri od kojih je nekoliko osvajalo nagrade na Saboru trubača u Guči.  Posetiti  Vranje znači upoznati grad neobične kombinacije stilova koji su objedinjeni tradicionalnim duhom sredine.

Tražite smeštaj u južnoj Srbiji? Pronađite odgovarajući hotel u Južnoj Srbiji preko Visit Serbia rezervacionog sistema. Garantovane rezervacije smeštaja bez provizije.
Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Vranje, Južna Srbija

Oceni članak

0

Newsletter