Požarevac

Autor
Požarevac Požarevac

Požarevac je, kako privredni i kulturni, tako i administrativni centar i sedište Braničevskog okruga, od velikog značaja za ceo region. Braničevski okrug pored Požarevca obuhvata i opštine Veliko Gradište, Golubac, Žabari, Žagubica, Kučevo, Malo Crniće i Petrovac.

Takodje dobre privredne, kulturne i saobraćajne veze Braničevski okrug održava već decenijama sa Podunavskim okrugom, sa sedištem u Smederevu. Često se kaže da ova dva okruga čine jednu jedinstvenu celinu, zbog velike i plodne doline Velike Morave koja zahvata oba okruga, zatim Dunava koji ih povezuje i sličnog mentaliteta ljudi koji na ovom području žive. Dobra saobraćajna povezanost i velika prirodna bogatsva okruga učinili su da Požarevac postane veoma razvijen industrijski centar bivše Jugoslavije, ali rat i težak ekonomski položaj čitave zemlje značajno su destabilizobali privredu ovoga kraja.

Istorija

Prvi pomen Požarevca prema turskim tefterima-izvorima datira 1467. g., mada je, prema nepotvrđenim tragovima, postojao i ranije. U istoriju nove evropske kulture, ime grada vezuje se za 1718. g., potpisivanjem "Požarevačkog mira". Tadašnje velike sile, Austrija i Turska, sastale su se i mirovnim ugovorom odložile neprijateljstva.

Narodni muzej

Osnovan je 1895., posle beogradskog Narodnog muzeja, najstariji je u Srbiji.

U sastavu Muzeja je Odeljenje arheologije sa lapidarijumom i impozantnim spomenicina drevne kulture Rimljana, Muzej kulturne istorije sa retkim medaljama Požarevačkog mira, Etno – park na Tulbi, Kuća Fonda Petara Dobrnjaca, Legat Miodrga Markovića. U zbirci slika Legata Miodraga Markovića, zastupljena su dela više od 20 umetnika.


Etno-park Tulba ili muzej pod otvorenim nebom je jedan od malobrojnih etno-parkova u Srbiji. Nalzi se na istoimenom prostoru iznad Požarevca. Na prostoru etno-parka, između ostalog, se nalazi okućnica, burnar sa vitlom, kuća brvnara (Melnica), kuća razbijenog tipa mesta (selo Makce kod Petrovca) iz osamdesetih godina 19. veka. Etno-park zahteva detaljnu rekonstrukciju u cilju obezbeđenja i kulturno-istorijiskih, sportsko-rekreativnih i zabavnih funkcija.

U idejnom rešenju je izgradnja anfiteatra za scensko izvođenje različitih priredbi, nekolioko zanatskih radionica u funkciji održavanja starih zanata po kojima je ovaj kraj bio poznat-grnčarski, opančarski, sarački, kazandžijski.., i niz drugih interesantnih sadržaja.


Čačalica

Zainteresovani ste da se upoznate sa novijom istorijom Požarevca, relaksirate i razonodite? Preporučujemo Vam – izletište i spomen park Čačalicu. Nalazi se na istoimenom brdu inznad grada, na nadmorskoj visini od 200 m, na kilometar od centra grada. Pokrivena je gustom šumom i sa puno zelenila, cveća, ima i tri izvora. Šume su pokrivene sa preko sto vrsta drveta i blizu 20.000 stabala. Ovde je prvi put u istočnoj Srbiji zasadjen kedar.

Čačalica poseduje idealne uslove za šetnju i razgledanje biljnih vrsta, a napravljene su i brojne staze za rekreaciju i odmor, igrališta za decu.

Osećamo da je ekološka ravnoteža čoveka i prirode iznad svih naših razlika, izvor života i civilizacijska obaveza zato se na Čačalici privodi kraju gradnja Eko doma, između ostalog, koji će zaštiti i voditi brigu o ovoj prirodnoj sredini.

Određujući naš odnos prema prirodi, apelujemo na sve, građane, posetioce Požarevca i šire, da pokažu mudrost, ljubav i dobru volju radi očuvanja lepote i neobičnosti prirode koja nas okružuje.

Čačalica je i spomen-park jer se na ovom prostoru nalaze i tri spomenika. Prvi na koji naiđete posvećen izginulima za vreme Drugog svetskog rata, drugi – sovjetskim vojinicima izginulim u Drugom svetskom ratu. Kuriozitet za ovaj spomenik je da je u njegovoj najbližoj okolini zasađeno 441 breza iz Rusije sa ruskom zemljom u znak sećanja na 441 izginulih vojnika i oficira. Treći spomenik koji se nalazi na samom vrhu brda, ogromnih dimenzija je ¨Spomenik slobodi¨.


Ne propustite značajne crkve i manastire u okolini grada

Veći broj manastira i crkvi izgrađen je 13. i 18. veka. Knez Miloš Obrenović je podigao Sabornu crkvu u Požarevcu, daleke 1819. g. Osvešćena je1823. od strana Mitropolita beogrskog Agatangela. Pored crkve se nalazi velelepni eparhijski dvor.

 • Crkva Zaova u M. Crniću. Od Požarevca je udaljena 15 km.
 • Manastir Rukumija u Bradarcu. Od Požarevca je udaljen 10 km.
 • Manastir Sestroljin u Poljani. Od Požarevca je udaljen 10 km.
 • Manastir Bradača u M. Crniću. Od Požarevca je udaljen 25 km. Po legendi, koja je detaljno opevana u narodnoj pesmi "Bog nikome dužan ne ostaje" (Vuk Karadžić je objavio pesmu u drugoj knjizi svojih pesama), ovi manastiri su sagrađeni u vreme Kneza Lazara i njegovih vlastelina braće Pavla i Radula Radića. Vezani su za kult njihove sestre Jelice, koju su braća vezali konjima za repove, tako je ona rastrgnuta. To se dogodilo zbog ljubomore Jeličine snahe, Pavlove žene. U želji da braću posvađa sa sestrom, ona čini veliki zločin: ubija Pavlovog konja, sokola i svoje dete u kolevci. Za sve to optužuje zaovu Jelicu. Braća nisu poverovala da ona to nije uradila, surovo je kažnjavaju. Narodno predanje kaže: "Na mestu gde su konji rastrgli sestru nastao je izvor lekovite vode Sestriljun, izgrađen je istoimeni manastir. Na mestu gde je pala sestrina ruka izgrađen je manastir Rukumija, a gde je pala brada , manastir Bradača. Jezero se stvorilo na mestu gde je izdahnula zlobna Pavlova žena, za koje kažu da je prokleto."
 • Manastir Tumane, blizu Golupca. Od Požarevca je udaljen 55 km.
 • Crkva u Starom Kostolcu. Od Požarevca je udaljen 14 km.
 • Manastir Nimnik, blizu V. Gradišta. Od Požarevca je udaljen 25 km
 • Manastir Vitovnica, blizu Petrovca. Od Požarevca je udaljen 45 km
 • Manastir Gornjak, blizu Petrovca. Od Požarevca je udaljen 50 km.

Tekst i fotografije ustupila Turisticka Organizacija Pozarevac

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
 • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
 • Verzija za štampu Verzija za štampu
 • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Istocna Srbija, Požarevac

Oceni članak

0

Newsletter