Sokobanja

Autor
Sokobanja Sokobanja

Sokobanja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, u kotlini između planina Ozren i Rtanj, na obalama reke Moravice i nadmorskoj visini od 400 m. Jedno je od najposećenijih banjskih mesta u zemlji: godišnje ga poseti oko 100.000 turista, koji ostvare oko milion noćenja.

 Sokobanja je takođe i veliki zdravstveni centar. Spada u red renomiranih turističkih centara, sa najdužom tradicijom organizovanog turizma od 170 godina. Poznato je banjsko-klimatsko mesto. U samoj banji postoji pet hotela: Sunce, Moravica, Zdravljak, Turist i prirodno lečilište Banjica. Postoji i više zdravstvenih objekata, bolnica, kao i specijalizovanih bolnica. Od drugih znamenitosti u banji postoji: Amam, crkva Sv. Preobraženja, crkva Sv. Marije, termalni izvori, Zavičajni muzej, Legat galerija itd. U toku leta održavaju se razne manifestacije. U junu je bijenale ekološke karikature, umetnička kolonija Sokograd. U julu je Festival cveća, Zlatne ruke i Sv. Jovan biljober. Na prelazu u avgust su: Prva harmonika, turnir u basketu i Sajam knjiga.  

 Planina Ozren, čuvena vazdušna banja sa svojim zdravstvenim centrom – sanatorijumom za lečenje bolesti respiratornog sistema, spada u izletišne centre. Na njemu se svake godine 7. jula održava čuvena manifestacija Sv. Jovan biljober. Toga dana posetioci Rtnja i Ozrena imaju jedinstvenu priliku da kućnu biljnu apoteku obezbede i obogate čajevima i lekovitim biljem, a uz to uživaju u prirodi i čistom vazduhu. Od 2005. godine u manifestaciju je uključen i Sajam meda i zdrave hrane. U blizini Sokobanje postoje i druga mnogobrojna izletišta: Bovansko jezero i reka Moravica, Banja Jošanica, kao i drugi prirodni lokaliteti sa atraktivnostima kao što su vodopad Ripaljka, pećina na Ozrenu, Bogorodica u kamenu, Kamen ljubavi, Kalinovac itd.
Sokograd se nalazi 2 km istočno od Sokobanje, u kanjonu reke Moravice, na uzdignutoj steni iznad vode. U istoriji je još poznat pod nazivom Sokolac. Nastao je u periodu vladavine rimskog cara Justinijana, za odbranu od Avara i Slovena. Prvi put se pominje u vreme Stefana Nemanje, kada je zapovednik Sokograda bio vojvoda Sokolski i svrljiški Hamuz-beg, odmetnik od turskog sultana Muse Kesedžije. Godine 1412. Musa, sin Bajazitov, je sa svojom vojskom krenuo na Hamuz-bega, pobedio ga i godinu kasnije razorio Sokograd. Nakon toga je Hamuz - beg pogubljen, a narod ovog kraja raseljen u druge carske spahiluke. Od starog grada su očuvane dve kule, ostaci cisterne za vodu, kao i keramičke cevi za dovod kišnice.

Predrag Pavlović

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Istocna Srbija, Soko banja, banje, Sokograd

Oceni članak

0

Newsletter