Resavska pećina

Autor
Resavska pećina Resavska pećina

Spomenik prirode, jedno od najvećih prirodnih bogatstava Srbije nalazi se na 20 kilometara od Despotovca, u krečnjačkom brdu zvanom (Babina glava), na obali kraškog polja (Divljakovac). Otkrivena je sasvim slučajno, iako su njen ulaz godinama koristili čobani da sklone stada od nevremena. Prema predanju, pećinu je otkrio pastir tragajući za nestalim jagnjetom. Potom su stigli i prvi istraživači.

Novosadski speleolozi je otkrivaju 1962. godine. Prvi turisti stižu 10 godina kasnije. Ono što je tada otkriveno i danas zadivljuje hiljade posetilaca svake godine.

Resavska pećina je najposećenija pećina u Srbiji. Prva je srpska turistička pećina koja je ušla u Međunarodnu asocijaciju turističkih pećina i jama. Ukupne je dužine 4,5 kilometara, a za posetioce je uređena staza u dužini od 800 m.

Obilazak traje oko 40 minuta, u okviru kojeg možete videti kakva je sve čuda priroda stvorila za proteklih 45 miliona godina. Brojne i raznovrsne dvorane, kanali, galerije, stubovi, stalaktiti, stalagmiti, okamenjeni vodopadi dobrinose bogatstvu i raznobojnosti nakita „Resavske lepotice“.

Pećina se sastoji iz tri sprata pećinskih kanala, a za turističke posete uređeni su samo delovi prvog i drugog sprata (Gornja i Donja galerija), dok na najnižem spratu (Treća galerija) protiče podzemna reka.

U šetnji kroz pećinu možete videti: Dvoranu sraslih stubova, gde će vas odmah na ulazu očarati pećinski stubovi u svom bogatstvu kristalnih formi i boja; Dvoranu košnica, gde sa tavanice vise bele cevčice koje podsećaju na pokošenu livadu; Suvi kanjon, najsuvlji deo pećine, sa najmanje nakita jer je tavanica ne propušta vodu; Predvorje istorije gde su pronađeni ostaci pračoveka i njegovi alati (vrh kamenog koplja i sekira); Kristalna dvoranu koja pokazuje kristalne forme (obešeno jagnje, zatvor, stopalo slona, poljubac kroz hiljadu godina); Koncertnu dvoranu, najveću i najlepšu, na najnižoj tački, u kojoj se nalazi kip majke sa detetom koji je zaštitni znak Resavske pećine.

Prilikom prolaska kroz pećinu posetioci se kreću spiralnom betonskom stazom. Najniža tačka do koje dolaze posetioci nalazi se na 405 metara nadmorske visine. Temperatura u pećini tokom cele godine je 7°C. 

Sezona u Resavskoj pećini počinje 1. aprila i traje do 15. novembra. Van tog perioda grupne posete se zakazuju.

U neposrednoj blizini se nalaze manastiri Manasija (poznat po „Resavskoj školi“ kao izvoru pisanih dela i prevoda kroz 15. I 16. vek)i Ravanica (u kojem se čuvaju mošti kneza Lazara), kao i vodopad Lisine (dug 18 metara, okružen stenovitim planinama).

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Istocna Srbija, pećine

Oceni članak

0

Newsletter