Manastir Manasija

Autor
Manastir Manasija Manastir Manasija

Manastir Manasija, jedno od ključnih sakralnih i kulturnih središta moravske Srbije nalazi se na kilometar udaljenosti od Despotovca, u blizini reke Resave, po kojoj nosi i drugo ime. Građena je kao mauzolej jednog od najznačajanijih srpskih vladara Stefana Lazarevića, koji je ovde napisap svoje čuveno Slovo ljubve.

Manastir je bio opasan visokim zidom sa 11 kula koji je štitio manastirski kompleks od svog osnivanja pa sve do velike seobe Srba. Za to vreme Manasija je stecište učenih monaha u kome se neguje književnost i prepisivačka delatnost. Književni rad u ovoj resavskoj školi je bio naročito plodan u vreme Konstantina filozofa, biografa despota Stefana.

Osnova crkve je 46 m što je za ono vreme bio graditeljski poduhvat. Pripada moravskom silu iako je gradjena od tesanog kamena. Nažalost, čitav manastirski kompleks često je stradao u brojnim ratovima. Sa crkve Manasije je bio skinut olovni krov, pa je više od jednog veka građevina prokišnjavala i veći deo fresaka je nepovratno propalo. Ono što je sačuvano spada među najlepša ostvaranja srpskog srednjeg veka.  Od stare priprate očuvan je pod retke lepote, izrađen u tehnici mozaika od belog, zalenoplavog i crvenog mermera, sličan raskošnim podovima Milutinove crkve u Hilandaru.

Danas se osim crkve, u manastirskom dvorištu nalaze još dve zgrade: velika trpezarija (takozvana „škola“ sa južne strane crkve, teško oštećena) i stari konak. Novi veliki konak je izgrađen 1977. godine. Manasija je ženski manastir.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

manastiri, Istocna Srbija

Oceni članak

0

Newsletter