Polazna | Srpski | Destinacije | Regije i gradovi | Beograd | Skadarlija, najlepša priča starog Beograda

Skadarlija, najlepša priča starog Beograda

Autor
Skadarlija, najlepša priča starog Beograda

Skadarlija je stari boemski deo Beograda, koji sa svojom veselom, uzavrelom umetničkom atmosferom predstavlja jedan od retkih delova grada koji je uspeo da sačuva duh starog vremena i autentičnost. Boemsko obeležje Skadarlija poprima od početka dvadesetog veka gde su brojni umetnici „svoje najlepše dane - provodili noću“.

Skadarlija postoji od 1867. godine, ali njena boemska i anegdotska povest počinje nakon rušenja čuvene kafane „Dardaneli“ na pozorišnom trgu, te se svi sele u kafane u Skadarskoj. 500 metara skadarlijske kaldrme nekada su svakodnevno prelazili neki od najpoznatijih umetnika tadašnje Srbije.

Zbog blizine Narodnog pozorišta, tu su krajem 19. i početkom 20. veka stanovali mnogi glumci. Uz glumce su došli i drugi umetnici, pesnici, pisci i slikari. Neki od njih poput Đure Jakšića (koji danas ima i svoj spomenik u Skadarliji) bili su redovni gosti ovih kafana i svojim prisustvom i delom ostavili trajne pečate na Skadarlijskoj kamenoj kaldrmi.

Danas je Skadalija jedna od ključnih turističkih atrakcija Beograda. Nalazi se pod zaštitom države kao kulturni spomenik i ambijentalna celina. Ima svoj Kodeks i svoju zastavu, simboli su joj štap, karanfil i šešir. U ovoj četvrti se nalazi nekolicina nacionalnih restorana gde ćete biti u prilici da zaista isprobate deo srpske tradicije („Tri šešira“, „Zlatni bokal“, „Šešir moj“, „Dva jelena“, „Ima dana“, „Putujući glumac“). Postoje i galerije, prodavnice antikviteta i suvenira. Kažu da ako niste zašli u Skadarliju, niste uistinu osetili Beograd.

Ponuda različitog smeštaja, hotela, hostela, apartmana i vila u Beogradu je veoma raznovrsna. Rezervišite preko VisitSerbia rezervacionog sistema, smeštaj se istog momenta potvrđuje a usluge se plaćaju na recepciji. 

Pogledajte i naše predloge za izlete u Beogradu i upoznajte grad na način koji vama najviše odgovara. 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Beograd, Hoteli u Beogradu, smestaj u Beogradu

Oceni članak

0

Newsletter