Polazna | Srpski | Destinacije | Regije i gradovi | Beograd | Beograd - top 10 atrakcija grada

Beograd - top 10 atrakcija grada

Autor
Dom Narodne Skupštine Dom Narodne Skupštine

Trg Republike i Knez Mihajlova ulica
Trg Republike je glavno mesto okupljanja Beograđana i idealna orjentaciona tačka za one koji ne poznaju grad. To je glavni gradski trg okružen zgradama "Gradske kafane", bioskopa "Jadran", Narodnog Muzeja, Centralnog kluba Vojske Srbije i Narodnog pozorišta, dok se u samom središtu se nalazi spomenik čuvenom srpskom knezu Mihajlu. Nekada se između spomenika knezu Mihailu i Narodnog pozorišta nalazila Stambol-kapija, koju su sagradili Austrijanci početkom 18. veka, a kroz nju je vodio put za Carigrad.

Knez Mihajlova ulica predstavlja prepoznatljiv simbol Beograda. To je njegova glavna ulica. Zaštićena kao jedna od najstarijih i najvrednijih gradskih spomeničkih ambijenata, sa nizom reprezentativnih zgrada i građanskih kuća nastalih krajem 19. veka. Među njima se ističu  hotel “Srpska kruna”, kuća Marka Stojanovića, kuća Hristine Kumanudi, Kristina mehana, zgrada Srpske SANU, zadužbina Nikole Spasića, restoran “Grčka kraljica” i hotel “Rusija”. Na samom početku ulice nalazi se Palata Albanija koja ponosno nosi i titulu prvog oblakodera u gradu i najviše zgrade u ulici. U tih 790 metara pomešani su romantizam, neorenesansa, secesionizam, akademizam… Ali, nisu samo stilovi gradnje ono što čuvenu ulicu čini tako zanimljivom. Tu svako pokušava da “progura” svoju ideju, misao, robu. Nedaleko od Palate Albanija na štandu sa suvenirima možete čuti domaće i strane muzičke hitove. Krenete li dalje smenjivaće se zvukovi koje proizvode frulica, perkusije, gitara, harmonika, violina…

Trg Nikole Pašića i Dom Narodne Skupštine
Trg Nikole Pašića najmlađi je beogradski trg izgrađen 1953 godine. Na trgu arhitektonski dominira masivna građevina socijalističkog klasicizma – zgrada Doma sindikata i jedna od najvećih beogradskih fontana. Trg uokviruju i Muzej istorije Jugoslavije, Pionirski park i velelepna zgrada Narodne Skupštine, a na njemu se nalazi i spomenik istaknutoj istorijskoj ličnosti Srbije, Nikoli Pašiću podignut krajem 20-og veka.

Dom Narodne Skupštine predstalja građevinu oblikovane u duhu akademskog tradicionalizma, sa bogatom unutrašnjom dekoracijom, koju su izveli tada najpoznatiji domaći umetnici i zanatlije. Potiče s početka 20-og veka. Ispred glavnog ulaza postavljena je, 1939. godine, monumentalna skulptorska grupa "Igrali se konji vrani", delo poznatog srpskog vajara Tome Rosandića.

Muzej Nikole Tesle
Muzej koji čuva kompletnu zaostavštinu najvećeg srpskog naučnika i pronalazača Nikole Tesle, smešten je u centru Beograda, u prelepoj rezidencijalnoj vili izgrađenu 1929. godine. To je jedini muzej u svetu koji čuva originalno lično nasleđe Nikole Tesle. Stalnu postavku čine originalna dokumenta, knjige, časopisi, planovi i crteži najvećeg srpskog i svetskog pronalazača.

Kalemegdan
Kalemegdan - Beogradska tvrđava je mesto sa kog je Beograd počeo da se razvija. To je svojevrstan muzej prošlosti Beograda, mesto na kom doslovno može da se sagleda proticanje vremena. Tokom vekova ona se menjala i razvijala, videla je mnoge vojske, bila poprište mnogih sukoba, svedočila o brutalnosti osvajača i hrabrosti neumornih branilaca grada. Tvrđava je nastajala postupno, u dugom razdoblju, od 1. do 18. veka, od rimskog kastruma, preko vizantijskog kastela i ostataka srednjovekovne prestonice srpske despotovine, sve do austrijsko-osmanlijskog artiljerijskog utvrđenja. Sa Beogradske tvrđave pruža se uzbudljiv pogled na ušće Save u Dunav, tu se ukrštaju putevi Srednje Evrope, Balkana i Istoka, dodiruju i prožimaju različite kulture i mentaliteti.

Avala sa TV tornjem

Na samo 18 kilometara od centra Beograda, vijugavim asfaltnim putem stiže se do samog vrha planine Avale. Ova planina predstavlja omiljeno izletište Beograđana, a njeno ime potiče od arapske reči “havala”, što znači vidikovac.Na jednom od vidikovaca i samom vrhu planine nalazi se spomenik Neznanom Junaku,  u obliku mauzoleja sa karijatidama koje predstavljaju žene u narodnim nošnjama iz svih jugoslovenskih krajeva. Srbija se razlikuje od svih zemalja učesnica Prvog svetskog rata po tome što sve druge zemlje imajuspomenikeNeznanom vojniku, a samo Srbija Neznanom junaku.

Na Avali se možete oprobati u raznim aktivnostima: u orijentiringu, penjanju (climbing), planinskom biciklizmu, a postoje i pojedine etape brdskog relija. 

Avalom je dominirao TV toranj, koji je zajedno sa pobednikom glavni simbol Beograda. Prvi toranj je podignut 1965. godine, a srušen 1999. godine u NATO bombardovanju. Na istom mestu, u 2010. godini sagrađena je nova, izgledom istovetna građevina visoka 205 m sa restoranom na 120 metara. Ne propustite priliku da sa vidikovca velelepnog tornja osmatrate Beograd i njegovu okolinu, kao i da uživate u pogledu na zelenu Srbiju. 

 

Ada Ciganlija

Ada Ciganlija je izduženo rečno ostrvo nastalo na četvrtom kilometru Save od Ušća u Dunav. Ovde je stvorena prijatna mikroklima, različita od gradske žege. Videti na Adi srndaća, zeca, lisicu, svakojake „zverke", pa čak i divlju svinju, i to se dešavalo.Upravo je ovde izgrađena najveća gradska plaža, koja je učinila da Savsko jezero postane višenamensko. Koristi se za sport i rekreaciju.Na njemu se mnogo puta okupilo više od 300.000 kupača, a održano je na stotine državnih i međunarodnih takmičenja u sportovima na vodi. Zato je sinonim za Adu - Beogradsko more.

Ovde možete uživati u kulinarskim specijalitetima u oko 70 restorana u rustičnom stilu, raspoređenih oko jezera i desetine splavova - restorana na Savi.

Ne propustite priliku da prošetate i novim mostom Ada otvorenim u 2011. godini, koji predstavlja najveći most sa kosim kablovima i jednim pilonom u Evropi.

 

Skadarlija

Stara, boemska četvrt Beograda, koja se često poredi sa Pariskim Monmartrom zbog svoje jedinstvene, energične, umetničke atmosfere. Duh starih boema i prohujalih vremena ovde se oseča veoma intenzivno, a tada, u ta davna vremena,  Skadarlija je bila dom mnogih glumaca, slikara, pesnika i pisaca. Okupljali su se u ovdašnjim kafanama i tu ostajali do kasno u noć.

Ova kaldrmom prekrivena ulica danas je mesto na kome se nalaze neki od najboljih restorana u Beogradu. Skadarlija je idealno mesto ukoliko želite da osetite duh starog Beograda, za obilazak umetničkih galerija, kupovinu antikviteta ili suvenira, ili uživanje u specijalitetima srpske kuhinje. Možete i da posmatrate iscrtane zidove i fasade, te nestvarne murale po kojima je Skadarlija prepoznatljiva…

 

Hram Svetog Save

Najveća pravoslavna crkva na Balkanskom poluostrvu, smeštena na Svetosavskom trgu, mestu gde su, po predanju, prenete mošti prvog srpskog arhiepiskopa svetog Save i tu spaljene.

Hram zauzima dominatnu poziciju nad delom grada na kom je izgrađen i čini deo prepoznatljive siluete Beograda. Izgrađen je u srpsko-vizantijskom stilu, a ukupna visina građevine je 82 m. Gradnja je započela davne 1935. godine, a do današnjeg dana unutrašnjost hrama još uvek nije završena. Na vrhu oko glavne kupole hrama nalazi se veoma interesantan panoramski vidikovac. Poseban doživljaj predstavlja harmonija njegovih zvona koja svakoga dana, tačno u podne, zvone čuvenu melodiju svetosavske himne.

Nakon duge šetnje gradom možete se odmoriti u obližnjem Karađorđevom parku.

 

Kraljevski kompleks

Zaronite u raskošni svet kraljestva na obroncima Dedinja. Ovaj kraljevski kompleks dinastije Karađorđević čine Stari kraljevski dvor i Beli dvor.

Kraljevski dvor je velika i reprezentativna vila od belog kamena u srpsko-vizantijskom stilu, koju je kralj Aleksandar I izgradio za sebe i suprugu kraljicu Mariju. Prostorije dvora su vrlo raskošno opremljene, tu je kamenom popločani Svečani salon ukrašen kopijama fresaka iz manastira Dečani i Studenice, Plavi salon opremljen u baroknom stilu, Zlatni salon u renesansnom, kao i Velika Trpezarija. U njemu danas žive prestolonaslednik Aleksandrar II sa svojom porodicom.

Zgrada Belog dvora, koji se nalazi u istom kompleksu sa Kraljevskim dvorom, zidana je po želji kralja Aleksandra I kao rezidencija za njegove sinove. U prizemlju ove klasicističke zgrade nalazi se veliki Svečani hol i niz salona opremljenih u stilu Luja XV i Luja XVI sa venecijanskim lusterima.

Dvorovi su ušuškani u prelepi park sa šumom i puteljcima do njih, a u okviru dvorskog kompleksa, na južnoj strani, nalazi se Dvorska porodična crkva, koja je tremom sa stubovima povezana sa zgradom.

 

Kuća cveća

Kuća cveća, večni dom doživotnog predsednika Jugoslavije Jopisa Broza Tita, na čijoj sahrani je bilo više od 120 državnika. Tito je sahranjen u staklenoj basti koja je prepuna cveca. U spomen sobi se nalazi portret Tita, rad Safeta Zeca. Nakon više od tri decenije, ovo postaje sve atraktivnije mesto gde se okupljaju ljudi svih generacija sa prostora bivše Jugoslavije.

 

Konak kneginje Ljubice

Konak kneginje Ljubice podignut je po nalogu kneza Miloša Obrenovića, kao privatna rezidencija njegove supruge. Zgrada je danas najreprezentativnija gradska kuca iz prve polovine devetnaestog veka.  Konak je podignut pod nazorom Hadži Nikole Živkovića, glavnog kneževog neimara, kao kuća srpsko-balkanskog stila.  U konaku se održava predstava ’’Na kafi kod kneginje Ljubice’’

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Beograd

Oceni članak

0

Newsletter