Polazna | Srpski | Destinacije | Regije i gradovi | Vojvodina | Dvorci Vojvodine

Dvorci Vojvodine

Autor
Dvorac Fantast Dvorac Fantast

Gotovo da se u svakom mestu Vojvodine nalazi po neki dvorac. Građeni su od XVII do početka XX veka, u stilskom rasponu od baroka do klasicizma.

Gradili su ih bogati zemljoposednici i plemići, generali i trgovci, često na posedima koje su dobijali na poklon od carskog dvora za zasluge. Nekada se tu dolazilo na prijeme iz Beča, Pešte i Beograda. Danas su u nekima muzeji, biblioteke, škole, hoteli, a neki su potpuno napušteni.

Svaki od njih ima svoju posebnu i uzbudljivu legendu.

Najpoznatiji i arhitektonski najspecifičniji je dvorac Fantast, kraj Bečeja. On čuva priču o Bogdanu Dunđerskom i njegovim strastima: konjima, kartama i posebno prema ženama.

Dvorac u Čelarevu poznat je po neostvarenoj ljubavi Laze Kostića prema Lenki Dunđerskoj, koji su se ovde upoznali i gde su njihovi zanosi dostigli vrhunac. Dvorac je danas u prilično lošem stanju, jedino je park oko njega sređen i govori o velelepnosti ovog nekada zaista prelepog objekta.

U Kulpinu se nalazi dvorac u kojem je živeo najstariji sin Dunđerskog, Đorđe. Dvorac je obnovljen, otvoren za turiste, u njemu se nalazi Muzej stilskog nameštaja, a park predstavlja jedan od najlepših radova pejzažne arhitekture kod nas.

U blizini Novog Bečeja nalazi se Sokolac, nekadašnji letnjikovac porodice Dunđerski. Danas je u njemu sačuvana soba Lenke, koja je ovde posećivala svoju sestru.

U selu Ečka kod Zrenjanina nalazi se dvorac Ečka - kaštel porodice Lukač, gde je Franc List, sa devet godina, imao svoj prvi javni nastup.

U Vojvodini ima čak 72 dvorca. Nažalost, većina njih, kao lepa i luksuzna, danas je ostala samo u sećanju. Ostalo ih je samo nekoliko koje su svedoci nekadašnjeg života, bogatstva, ali i kraha svojih čuvenih vlasnika. 

VisitSerbia.org vas vodi na jednodnevni izlet u kojem ćete obići najznačajnije dvorce u Vojvodini. 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

dvorci Vojvodine

Oceni članak

5.00

Newsletter