Polazna | Srpski | Destinacije | Regije i gradovi | Vojvodina | Novi Sad - top 10 atrakcija grada

Novi Sad - top 10 atrakcija grada

Autor
Novi Sad - Petrovaradinska tvrdjava Novi Sad - Petrovaradinska tvrdjava

Staro jezgro grada - Tragom istorije, Dunavski park sa muzejom Vojvodine i pozorištem mladih - Zelena oaza u centru grada, Petrovaradinska tvrđava sa podzemnim galerijama i podgrađem - Remek delo vojne arhitekture, Trg galerija - Umetnost na jednom mestu, Spens i stadion, Sremski Karlovci, Nacionalni park ’’Fruška Gora’’, Čenejski salaši, Univerzitetski kampus i Štrand sa kejom.

1. Staro jezgro grada - Tragom istorije

Staro jezgro je srce Novog Sada na kom pulsira život i mesto koje vas vraća u njegovu prošlost. Obuhvata Trg i stare gradske ulice oko njega. Formira se od 18. veka,  perioda kada Novi Sad postaje slobodan kraljevski grad.

Prostor Trga slobode uokviren je prelepim arhitektonskim zdanjima 19. veka različitih stilskih pripadnosti što starom jezgru daje poseban šarm. U samom središtu nalazi se spomenik Svetozaru Miletiću, najznačajnijoj ličnosti iz istorije grada. Lepotom i monumentalnošću zasenjuju Gradska kuća, Novosadska štedionica, zgrada nekadašnjeg hotela „Majer”, palata „Gvozdeni čovek”, najstariji novosadski hotel „Vojvodina” i mnogi drugi nekada, ali i sada, veoma značajni objekti. Nedaleko je smešteno i Srpsko narodno pozorište, najstarije profesionalno pozorište u Srbiji. Trgom dominira velelepna, neogotska katolička crkva Imena Marjinog u čijem zaleđu se nalazi Katolička porta, mali trg koji više podseća na uspavano crkveno dvorište.

Od Trga prema otmenom Vladičanskom dvoru proteže se Zmaj Jovina ulica koja od svog nastanka odiše građanskim duhom i prelepom arhitekturom. Uvek puna života, čuva neka od najstarijih gradskih zdanja i kuće u kojima su živeli ugledni Novosađani. Iz ove, ulazimo u najstariju i najlepšu Dunavsku ulicu sa nizom jednostavnih, ali elegantnih kuća, ulicu koja neguje šarm nekih starih vremena, neodoljive kibicfenstere i zanatsko-trgovačku funkciju. Na Zmaj Jovinu i Dunavsku, nadovezuje se mnoštvo manjih ulica koje, svaka na svoj način, pričaju priču o istoriji grada.

Posebno atraktivna je ulica Laze Telečkog, ulica prepuna života, pozitivne energije i dobrog provoda, novosadska zona zabave koju ne smete zaobići i po kojoj ćete pamtiti Novi Sad.

 

2. Dunavski park sa muzejom Vojvodine i pozorištem mladih - Zelena oaza u centru grada

Uređen krajem 19. veka, Dunavski park oduvek je bio omiljeno mesto za šetnju i predah, mesto za ljubav i sastanke, za igru i uživanje. Leti, valjda nema lepšeg mesta u Novom Sadu. Park ulepšavaju mnoge vredne i retke vrste drveća, dok Isa i Bisa, čuveni beli labudovi, već godinama, plivaju po jezercetu, smeštenom na sredini parka. U parku se nalaze spomenici i biste znamenitih ličnosti, među kojoma se izdvaja spomenik Đuri Jakšću, omiljen među decom.

U neposrednoj blizini parka smešten je Muzej Vojvodine u elegantnoj zgradi nekadašnje sudske palate. Stalna postavka svedoči o trajanju ljudskih zajednica i kultura na ovim prostorima od praistorije do 20. veka. Kao neformalni simbol muzeja ističu se tri paradna rimska šlema neprocenjive vrednosti.

Sa druge strane parka nalazi se Pozorište mladih, sa ostvarenjima nemenjenim kako deci tako i odraslima. Pozorište je dobitnik više domaćih i međunarodnih priznanja i predstavlja značajnu tačku na mapi lutkara ovog dela Evrope.

 

3. Petrovaradinska tvrđava sa podzemnim galerijama i podgrađem - Remek delo vojne arhitekture

Petrovaradinska tvrđava. Simbol moći, Gibraltar na Dunavu. Mnogi su pokušali da je osvoje, niko nije uspeo. Na steni iznad Dunava, već tri veka ponosno bdi nad Novim Sadom. Spada među najbolja ostvarenja evropske barokne vojne arhitekture, koje su do danas ostale u celosti sačuvane. Tvrđavu čine Gornji grad - srce tvrđave, Srednji grad kao najistureniji deo, Donji grad - podgrađe i Vodeni grad u čijim šančevima je nekada bila voda kao fizička prepreka. Splet bastiona, kapija, stepeništa, šančeva, umetničkh ateljea i impozantnih zdanja čine ovu fortifikaciju jedinstvenom. Simbol tvrđave je kako ga zovu, pijani sat, postavljen na vidikovcu kako bi putnici koji su plovili Dunavom još izdaleka videli koje je vreme. Međutim, najveća atrakcija tvrđave su njene podzemne vojne galerije, najveći minski sistem na svetu i najsigurniji deo tvrđave, dugačke oko 16 km. U zgradi Topovnjače smešten je Muzej grada Novog Sada u kom posetioci mogu da se upoznaju sa burnom istorijom Tvrđave i gradjanskim stilom života Novosadjana između 18. i 20. veka. Posebno zanimljiv je Donji grad, stambena barokna celina sa dekorativnim fasadama, glomaznim krovovima, uskim ulicama i kibicfensterima, na kojima su nekada dokoličarile oficirske žene.

 

4. Trg galerija - Umetnost na jednom mestu

Trg galerija je pravi kulturni i turistički kuriozitet Novog Sada na kom se nalaze tri izuzetno značajne ustanove kulture - Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti - Poklon-zbirka Rajka Mamuzića.

Smeštena u velelepnoj zgradi nekadašnje Produktne berze, sa fondom dela nastalih između 16. i 20. veka, Galerija Matice srpske ubraja se u najbogatije umetničke muzeje u Srbiji. Svoje osnivanje duguje Matici srpskoj, najznačajnijoj kulturnoj ustanovi u Srbiji.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog nosi naziv po svom darodavcu i osnivaču Pavlu Beljanskom, ljubitelju i poštovaocu umetnosti koji se sakupio najcelovitiju zbirku umetničkih dela srpskog slikarstva prve polovine 20. veka.

Galerija likovne umetnosti - Poklon-zbirka Rajka Mamuzića smaštena je u jednoj od najlepših vila u Novom Sadu i raspolaže sa umetničkim fondom koji sadrži preko 500 eksponata.

 

5. Spens i stadion

Spens predstavlja sinonim za sport u Novom Sadu. Međutim, ovaj objekat predstavlja i poslovni i tržni centar. Pravi naziv ovog objekta je Sportski i poslovni centar Vojvodina, dok se među narodom ustalio naziv „Spens“ po događaju za koji je izgrađen 1981. godine, a to je bilo Evropsko prvenstvo u stonom tenisu. Ovde možete probati različite sportske aktivnosti ili jednostavno uživati u brojnim sportskim događajima, dok se u objektu održava i velikih broj kulturnih manifestacija, pre svega muzičkog karaktera.

Pored ovog sportskog kompleksa ističe se i gradski stadion „Karađorđe“ na kojem se igraju fudbalske utakmice i održavaju atletska takmičenja. Predstavlja domaći stadion fudbalskog kluba Vojvodina i stadion na kojem igra mlada reprezentacija Srbije. Zanimljivo je to da orijentacija fudbalskog terena nije u uobičajenom pravcu sever-jug, već u pravcu istok-zapad.

 

6. Sremski Karlovci

Ovaj gradić, od istorijskog značaja za Srbiju, ušuškan je u podnožju planine Fruške Gore na obali Dunava. U koji god deo grada da zakoračite nailazite na vekovne ostatke još dovoljno neistražene istorije. U mestu koje asocira na davno prohujala vremena sačuvano je staro barokno jezgro grada, koje je nastajalo u periodu od XVII do XX veka.

Sremski Karlovci su od davnina bili središte srpske kulture i duhovnosti, ovde su osnovane prva srpska gimnazija i prva srpska bogoslovija. U ovom malom mestu odigrali su se značajni događaji iz istorije srpskog naroda ali i i istorije Evrope. Prošetajte do Kapele mira i mesta gde je 1699. godine sklopljen mir između  Svete alijanse (Austrije, Poljske i Venecije) i Turske, a 1848. godine proglašena je Srpska Vojvodina.

Međutim, Karlovci su mnogo više od spomeničke kulture. U njemu se održavaju brojne kulturne i druge manifestacije, od kojih su najposećenije one vezane za vino, jer je upravo karlovačko vino to što Sremske Karlovce čini nadaleko poznatim, vino koje se nekada pilo na Bečkom dvoru i širom Evrope. Otići u Karlovce i ne probati neka od brojnih sorti vina prava je grehota. Te se nemojte začuditi ako se upravo iz ovog razloga malo duže zadržite u ovom gradu.

 

7. Nacionalni park "Fruška Gora’’

Planina Fruška gora je poznata po prisustvu velikog broja (oko 700) lekovitih biljaka. U ravnoj Vojvodini ona se izdiže iznad naselja i polja i remeti monotoniju Panonske ravnice. Kao usamljena ostrvska planina predstavlja izuzetan prirodan ambijent ovog kraja. Ovde nećete pronaći visoke vrhove i strme padine, ali možete uživati u zelenilu, očuvanoj prirodi i čistom vazduhu ovog nacionalnog parka šetajući po brojnim šumskim stazama.

Interesantno je da je ova planina i riznica kulture. Njenu posebnu vrednost predstavlja 16 pravoslavnih manastira koje odlikuje specifična arhitektura, bogato manastirsko nasleđe, biblioteke i fresko slikarstvo.

 

8. Čenejski salaši

Ukoliko ste umorni od gradske užurbanosti i brze hrane, onda ćete se sigurno zaljubiti u ove male oaze mira, smeštene na samo nekoliko kilometara od Novog Sada. Uživajte u predivnoj prirodi i autentičnom ambijentu salaša, koji će Vam dočarati duh starih vremena obojen modernim elementima. Idealni za odmor i predah od svakodnevne gužve, nude Vam mogućnost da probate vojvođansku hranu, uživate u dobrom vinu i zvucima tambure. Na raspolaganju su razne aktivnosti: jahanje, pecanje, branje voća, pravljenje zimnice, pečenje rakije, vožnja fijakerom i mnoge druge. Za sve salaše je jedinstveno tradicionalo gostoprimstvo i domaćinska atmosfera. Ne propustite da posetite ove dragulje panonske ravnice i svojevrsne spomenike vojvođanske kulture.

 

9. Univerzitetski kampus

U kampusu je smešten univerzitet u Novom Sadu, drugi po veličini u Srbiji. Kampus je smešten na levoj obali Dunava. Od ukupno 9 fakulteta koji se nalaze u Novom Sadu, 7 se nalazi u sklopu kampusa. Pored fakulteta, tu se nalazi i zgrada Rektorata, dva studentska doma, dom za asistente, menza, studentski dom zdravlja i centar za fizičku kulturu.

 

10. Štrand sa kejom

Novi Sad je grad sa više brendova. Jedan od njih je svakako i novosadski kej, koga vode ove velike evropske reke zapljuskuju u dužini nešto većoj od pet kilometara. Šetnjom prelepim kejom dolazite do najlepše plaže na Dunavu, novosadski Štrand. On raspolaže sa mnogobrojnim sadržajima i time privlači veliki broj posetilaca. Ponudu Štranda upotpunjuju brojni sportski tereni, kulturne i sportske manifestacije i takmičenja. Posetioci imaju na raspolaganju 700 kabina koje su poređane u ulice sa nazivim cveća.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Sremski Karlovci, Fruska Gora, Novi Sad, Petrovaradinska tvrđava, salasi

Image gallery

Petrovaradinska tvrdjava Mileticev trg Spomenik Zmaj Jovi Jovanovicu Pašićeva ulica Gradska biblioteka Muzej Dunavski park pogled na grad sa tvrdjave Petrovaradinska tvrdjava Trčika

Oceni članak

3.25

Newsletter