Polazna | Srpski | Destinacije | Regije i gradovi | Vojvodina | Belocrkvanska jezera

Belocrkvanska jezera

Autor
Belocrkvanska jezera

U jugoistočnom delu Vojvodine, u Banatu, smešteno je 7 veštačkih jezera (Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara, Novo, Malo). Nastala su vadjenjem šljunka sa dna Panonskog mora. Šljunkovita obala i peščane obale vodama jezera daju prelepu prozirnu boju. Jezera sa okolinom su veoma pogodna za rekreaciju i izlete.

Belocrkvanska jezera se nalaze nedaleko od Bele Crkve, a njihova površina je oko 150 hektara. Izuzetno su bogata ribom (amur, smudj, šaran, som,) te su za ljubitelje sportskog ribolova pravi izazov. Posebna vrednost ovih jezera je čista i bistra voda koja se retko gde sreće.

Možete odabrati jezero sa divljim plažama, okruženo nedirnutom prirodom ili se odlučiti za jezero uređene plaže kao što je Glavno ili Gradsko, sa svim mogućnostima koje jedna urbana plaža pruža: tuševi, restorani, poslastičarnice, sportski tereni, vodeni sportovi, bungalovi. Tokom leta se ovde organizuju i škole plivanja, jedrenja i ronjenja. Glavno jezero se nalazi na 800m od centra grada, a u njegovoj okolini se nalaze vikendice, moteli, privatne kuće sa smeštajnim kapacitetima.

Vračevgajsko jezero ima kamp jedinice i bungalove za smeštaj, odlikuje ga šljunkovita plaža sa toboganima, ljuljaškama i klackalicama za decu. Šljunkarsko jezero poznato je kao jedino koje ima ostrvo, a  niz malih uvalica i netaknuta priroda oduševljava sve posetioce. Šaransko jezero je pravo mesto za ribolovce.

Pored jezera, kupanje je moguće i na rekama Neri i Karašu, dok tokovi Dunava  i kanala Dunav-Tisa-Dunav upotpunjuju doživljaj u ovom jedinstvenom prirodnom ambijentu.

Zbog svoje popularnosti, naročito među domaćim turistima, u okolini jezera postoje brojni smeštajni kapaciteti. Predloge za najposećenije vile i apartmane, pogledajte ovde.

Jezera sa okolinom su takođe veoma pogodna za rekreaciju i izlete. Predlažemo vam izlete do Vršca, grada poznatog po vinarskoj tradiciji kao i do obližnjeg sela Gudurica u kojem svaka kuća ima barem hektar pod vinogradom i vinski podrum!  15 kilometara od Bele Crkve nalazi se Deliblatska peščara, lovište i uzgajalište svih vrsta divljači i stanište najrazličitijih vrsta ptica. Vredi posetiti ženski manastir Mesić koji se po predanju vezuje za Svetog Savu i obići rimski grad i uvrđenje Viminacijum, kao i tvrđavu Ram za čiji se nastanak i razvoj vezuje za Rimljane, Slovene i Turke a koja je od Bele Crkve udaljena svega 12 km. 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Bela Crkva, jezero, ribolov

Oceni članak

5.00

Newsletter