Polazna | Srpski | Destinacije | Regije i gradovi | Vojvodina | Sremski Karlovci

Sremski Karlovci

Autor
Sremski Karlovci Sremski Karlovci

Sremski Karlovci su malo mesto na obali Dunava i u podnožju Fruške gore i samo 20-tak km udaljeni od Novog Sada i oko 70 km od Beograda. Gradić u kojem su se događali mnogi značajni trenutci značajni za srpsku istoriju ali i za celu Evropu. U Sremskim Karlovcima je 1699. g. sklopljen mir izmedju Turske imperije i Hrišćanske alijanse koju su u to vreme činile Austrija, Venecija i Poljska.

  Kapela mira koja je podignuta kao spomenik na ovaj dogadjaj, ali i mnoge druge značajne gradjevine nisu jedini motiv dolaska u Karlovce. Najlepši suvenir iz Karlovaca je dobra flaša vina, jer su karlovačka vina a posebno dezertno vino Bermet koje se spravlja od raznog lekovitog bilja i začina, odavno i nadaleko poznata. Degustacije karlovačkih vina organizujemo u nekom od vinskih podruma i u muzeju meda.

Sremski Karlovci su grad Feniks u kojem su se kroz istoriju odigrali najvažniji događaji na vojvođanskim prostorima. U samom barkonom jezgru možete videti mnoštvo istorijskih građevina koje prvo plene svojim izgledom, a onda i značajem. Tu se ističu Donja crkva iz 1718. godine, Gornja crkva (1745.god), Sabrona crkva (1758-1762), Katolička crkva (1765.god), česma Četiri lava podignuta na gradskom trgu u čast završetka izgradnje karlovčkog vodovoda, Magistrat (1811), Kapela mira (nova kapela podignuta je 1817 kao državni spomenik), Muzej (dom Rajačićevih izgrađen 1891), Gimnazija (podignuta na mestu stare 1891 po ugledu na manastir Studenicu), Patrijaršija (1894.god), Bogoslovski internat (1901.god), palata Stefaneum (1903). Osim ovih postoji još niz zgrada iz 18. i 19. veka među kojima se izdvaja stara apoteka, kuća u kojoj je stanovao Branko Radičević.

U neposrednoj okolini ovog istrorijskog mesta je Stražilovo poznato izletište i mesto na kojem je sahranjen Branko Radičević. Osim Stražilova u blizini Karlovaca je Nacionalni park Fruška gora koji osim prirodnih ljepota u svojim njedrima krije 16 pravoslavnih manastira. Ambijent ulepšavaju vinogradi koji dominiraju okolinom. Inače, Karlovci su poznati po čuvenim vinima, koja su se pila sve do Amerike. Danas u Beču postoji zaštićeno ime vina Ružice pod nazvom "Karlovci tovajn".

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Sremski Karlovci, Fruska Gora, Vojvodina, vino

Oceni članak

5.00

Newsletter