Polazna | Srpski | Destinacije | Regije i gradovi | Vojvodina | Subotica i Palić

Subotica i Palić

Autor
Subotica Subotica

Na krajnjem severu Bačke uz samu granicu sa Mađarskom nalazi se Subotica, grad secesije. Subotica se nalazi na međunarodnom putu E-75 i važnoj železnickoj trasi koja vezuje Balkan sa Severnom i Zapadnom Evropom. Ovaj drugi grad po velilčini u Vojvodini poznat je po dobroj hrani i izvrsnim vinima, i Paliću - omiljenom mestu za odmor i uživanje.

Subotica se kao naselje pominje se još u XIV veku. Tokom vekova bila je pod vlašću raznih gospodara, a jedna od najzanimljivijih figura njene prošlosti je car Jovan Nenad čiji je centar carstva bio baš u Subotici (1527). Naročito snažan razvoj Subotica doživljava u XIX veku. Subotica je danas veliki industrijski i poljoprivredni centar i najvažniji grad čitavog severnog dela Vojvodine.

Grad sa svojom okolinom poseduje mnogo turistički zanimljivih lokaliteta. Pored zgrade stare Gradske kuće monumentalne građevine sa početka ovog veka, sa ornamentima, mozaicima i ukrasima velike umetničke vrednosti, ističu se još i zgrada Gradskog muzeja - sva u poznatoj žolnai keramici, Gradska biblioteka, i zgrada pozorišta. Subotica je grad sa velikim brojem verskih objekata, a svojom monumentalnošću ističe se Katolička katedrala i jevrejska Sinagoga koja je najveća na prostoru Vojvodine. Konačno su započeti radovi na restauraciji Sinagoge, posebnog spomenika kulture i jednim od simbola Subotice.

Sveukupno kompletno gradsko jezgro odlikuje se prelepim arhitektonskim zdanjima građenim u stilovima gotike, baroka, secesije, neoklasicizma, što Suboticu izdvaja u red najlepših gradova na panonskom prostoru. Subotica je istovremeno i evropski grad secesije i naša Panonska Barselona. Upoznajemo vas sa secesijom Subotice i drugih gradova u Srbiji u kojima se ovaj pravac sačuvao, kroz jedinstven program koji će vam pokazati da secesija nije samo pravac u umetnosti, već i način života.

Palić, mesto za odmor i uživanje 

Na sedmom kilometru od Subotice, nalazi se Palić - letovalište i banja još od prelaza sa 19. na 20. vek. Jezero je dugačko 7 kilometara.

Ono što najviše šarmira na Paliću jesu cvetni detalji i kolorit sa primesama mađarskog folklora i šaroliki objekti građeni u stilu secesije. Na ulazu se prvo srećemo sa Vodotornjem, koji stoji kao kapija na glavnom ulazu u Veliki park. Nekada je bio značajan vodovodni objekat i tramvajska stanica. Danas očarava rezbarenim i bojenim erdeljskim šarama. Krećući se dalje nailazimo na Letnju pozornicu, najakustičniju lokaciju u srcu Velikog parka, okruženu stogodišnjim borovima. Na njoj se održava Festival evropskog filma. Pozornica je izrađena od neobrađenog prirodnog kamena, u skladu je sa prirodom pa gledaocima pruža idiličnu atmosferu pod vedrim nebom. Šetališna staza prolazi kroz Veliku terasu, glavno i najveće palićko zdanje. Danas je to najveći poslovni i kongresni centar na Paliću i Subotici. U blizini se nalazi Muzički paviljon, najmanji objekat specijalne namene, mesto malih promenadnih koncerata.

Arhitektonsku celinu secesije, na spoju obale i jezera, krasi Ženski štrand - jedinstveno kupalište, gde je jedini pristup sa kopna mali mostić, a niz kabina zaklanja poglede. Nedaleko je i Bogojvar (Sovina kula) i vila Lujza podignute 1892. godine u tada pomodnom švajcarskom stilu, sa puno drveta i crepova od čuvene Žolnai keramike.

Na Paliću se nalaze uređene plaže, teniski tereni, otvoreni tereni za odbojku, fudbal, rukomet, košarku, čamci i bicikli na vodi... Uz sve ovo, obilazak ZOO vrta je nezaobilazan.

Okolina Palića i Subotice

Ukoliko se zaputite ka subotičkom kraju imaćete puno zanimljivosti da vidite, kako u samom gradu, tako i u okolini - nešto od tradicije i nešto od savremenog urbanog života grada.

Pre 50- tak godina, spajanjem tri opštine nastala je opština Kanjiža. Ovo mesto biraju oni koji vole tišinu. Danas je Kanjiža najprepoznatljivija po Banji Kanjiži i blagotvornom dejstvu njenih termalnih voda.

Između Palićkog jezera i Banje Kanjiže se nalazi Velebit  - selo u kojem se i dalje živi na tradicionalan način: tu su prela, jela ispod sača. Uzgaja se voće i pravi se odlična rakija. VisitSerbia.org vodi na jednodnevni izlet u Velebit u kojem ćete se upoznati sa čarima ovog prelepog sela.

17 kilometara od Subotice smešten je Tavankut, selo koje su proslavile samouke žene slamarke sa svojim specifičnim načinom izrada slika od slame. Sačuvale su stari način izrade slika, a ono što ih čini jedinstvenim u svetu je trodimenzionalni efekat. Bogatstvo bunjevačkog narodnog stvaralaštva i stari, autentični salaši su ono što će vas u Tavankutu sigurno oduševiti! Zajedno sa Serbianadventures.com vodimo vas na izlet do Tavankuta, u kojem ćete videti svo bogatstvo nasleđa i svu lepotu ovog krajolika.

Smeštaj u Subotici i na Paliću

Preko Visit Serbia rezervacionog sistema možete naći različite vrste smeštaja na Paliću i u Subotici. U ponudi se nalazi 30-tak hotela, apartmana i vila! Smeštaj se istog trenutka potvrđuje, a usluge se plaćaju na recepciji. Rezervisanje je besplatno. 

 

 

 

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Subotica, Palic

Oceni članak

0

Newsletter