Polazna | Srpski | Destinacije | Regije i gradovi | Vojvodina | Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica

Autor
Sirmijum Sirmijum

Opština Sremska Mitrovica je smeštena u južnom Sremu na reci Savi u graničnom reonu prema Srbiji, odnosno Mačvi. Nalazi se pored međunarodnog auto-puta E-70 u pravcu sever-jug povezana je sa drumskim putem regionalnog karaktera Novi Sad-Šabac. Kroz Mitrovicu prolazi međunarodna železnička pruga koja povezuje Zapadnu sa južnom Evropom i malom Azijom. Udaljena je 79 km od Beograda i 50 km od Novog Sada.

Sirmijum – veliki antički grad rimske provincije Donje Panonije nalazio se na području današnje Sremske Mitrovice. Predstavlja jednu od četiri prestolnice u kojoj je rođeno ili živelo pet rimskih careva. Kompleksne arheološke iskopine ovog grada predstavljaju danas jedinsven muzej pod otvorenim nebom.

Tu su carska palata, antička palata sa termama, sirmijumska žitnica, monumentalno rimsko kupatilo, ostaci antičkog timskog vodovoda i sveucilište boga Jupitera.. Gradsko jezgro Sremske Mitrovice danas krase građevine stare po nekoliko vekova, gde se posebno izdvajaju stan graničarskog zemljoradnika i vojnograničarska zgrada iz 18 veka. U gradu se nalazi i Muzej Srema, kao i Muzej Crkvene umetnosti. Nedaleko od grada nalazi se bara Zasavica koja svojim okruženjem predstavlja redak preostali kutak prirode, pa je proglašena za Specijalni rezervat prirode I kategorije. U nesvakidašnjem divljem ambijentu, tik pored grada, nalaze se retke biljne i životinjske vrste, među kojima se izdvaja Umbra krameri (mrguda) jedini predstavnik familije Umbridae u Evropi. Bara je bogata ribom, naročito šaranom i štukom. Ornitofauna predstavljena je sa 120 vrsta ptica od čega je 80 gnezdarica, pa se ovde pružaju idealne mogućnosti za foto-safari.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Sremska Mitrovica, Sirmium, Vojvodina, Zasavica

Oceni članak

0

Newsletter