Polazna | Srpski | Destinacije | Priroda Srbije | Prirodne lepote Vojvodine

Prirodne lepote Vojvodine

Autor
Prirodne lepote Vojvodine Prirodne lepote Vojvodine

Ovu pitomu ravnicu presecaju velike reke: Dunav, Sava i Tisa uz brojne manje reke, rečice i kanale. Bogate ribom, sa peščanim i pošumljenim obalama, reke stvaraju ambijent za krstarenja, ribolov, odmor, i relaksaciju. Vojvodina je veoma bogata termomineralnim vodama različitih vrsta koje se odavno koriste za lečenje i rehabilitaciju. Najpoznatije banje su: Banja Kanjiža, Banja Junković, Banja Vrdnik, Banja Rusanda i Banja Slankamen.

Široka vojvođanska ravnica, ispresecana brojnim rekama i kanalima, močvarama i jezerima, peščarama, oranicama i brežuljcima, obiluje prirodnim lepotama. Pod posebnom zaštitom je više kopnenih i vodenih površina od kojih neki i od medjunarodnog značaja.

Fruška gora je manja planina, iznikla u nedogledu ravničarskog horizonta između reka Save i Dunava. Zahvaljujući pre svega bogatstvu flore i faune proglašena je nacionalnim parkom. Bogata je spomenicima prošlosti, među kojima se naročito ističe 16 fruškogorskih pravoslavnih manastira. Monotoniju ravnice, osim Fruške gore razbijaju i Vršačke planine, smeštene u jugoistočnom delu vojvođanskog dela Banata. Planinske strane ovih pobrđa od davnina su pogodno tlo za gajenje vinove loze, te su vina sa ovih prostora po kvalitetu poznata širom Evrope.

U prirodne zanimljivosti Vojvodine spadaju i dve peščare: Deliblatska i Subotička - jedine peščare u Evropi. Nastale su navejavanjem peska u pravcu duvanja lokalnih vetrova. Danas su obe ove celine zakonom zaštićene.

Vojvodina je bogata jezerima, a sigurno najpoznatije je jezero Palić, pored Subotice, gde su izgrađeni svi prateći objekti neophodni za ugodan odmor. Osim Palića, turistima mogu biti interesantna i Belocrkvanska jezera.

Ljubitelje prirode i posmatrače ptica čekaju i bare poznate kao velika staništa ptica močvarica. Po značaju se izdvajaju Carska i Obedska bara i Ludasko jezero kao lokaliteti koji se nalaze na UNESCO-voj listi međunarodno značajnih staništa Ništa manje nije važna ni bara Zasavica i koji su zahvaljujući prirodnim vrednostima i proglašeni u zaštićeni park prirode.

Vojvodina je veoma bogata termomineralnim vodama različitih vrsta koje se odavno koriste za lečenje i rehabilitaciju. Najpoznatije banje su: Banja Kanjiža, Banja Junković, Banja Vrdnik, Banja Rusanda i Banja Slankamen.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Vojvodina

Oceni članak

0

Newsletter