Polazna | Srpski | Destinacije | Priroda Srbije | Priroda Srbije

Priroda Srbije

Autor
Priroda Srbije

Istinskim ljubiteljima prirode i divljine Srbija nudi brojne izazove u rezervatima prirode, visokim planinama, prostranim ravnicama, šumskim prostranstvima i prelepim pećinama. Srbija je idealna za sve ljude avanturističkog duha. Neke biljne i životinjske vrste, već istrebljene u ostalim delovima Evrope, još uvek žive u gustim šumama i bogatim ritovima Srbije.

STARA PLANINA
Stara planina    Stara planina zauzima krajnji istok naše zemlje, uokvirena je na severu Zaječarskom kotlinom, sa zapada Timokom, sa jugozapada i juga dolinom Nišave i sa istoka granicom sa Bugarskom. Od 1997. godine, Stara planina je zaštićena kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, pa je tako nastao Park prirode sa površinom od 142.000 hektara. Takođe, ovaj park je nominovan za UNESCO-vu listu projekta Čovek i biosfera. Na području šire okoline Stare planine, otkriveni su tragovi praistorijske kulture i naselja stara preko 5.000 godina. Na ovim prostorima boravile su kulture neolita, gvozdenog doba, antike, vizantije i srednjeg veka. Takođe, ovuda je prolazio i poznati rimski put Via Militaris, koji je spajao ove krajeve sa novoosvojenom Dakijom na severu i ostatkom imperije. Očuvane vrednosti ovog kraja ogledaju se i u postojanju raznih srednjevekovnih manastira, građenih u periodu od XIV i XIX veka.

ĐERDAPSKA KLISURA
Utvrđenje Ram se nalazi u blizini srednjevekovnog utvrđenja Lederata, oko 20 km od Velikog Gradišta. Tvrđavu je sagradio sultan Bajazit 1483. godine. Postoji legenda da je naziv dobilo po osnivačima Rima – Romulu i Remu. Ipak, izglednija je ona istorijska varijanta da je po osnivanju dobilo naziv Ihram. Ali bez obzira na to, ceo ovaj lokalitet već hiljadu godina nosi naziv Lederata.

DUNAVOM KROZ SRBIJU
Dunavom kroz Srbiju    Dunav nije najveća, ali je svakako najznačajnija evropska reka. Dunav ulazi u Vojvodinu u svom srednjem toku na 1433. kilometru, gde je tromeđa između Republike Mađarske, Republike Hrvatske i Srbije a izlazi kod u ušća Nere u njega. U ovom delu svog toka Dunav ima sve karakteristike nizijske reke. Razliva se pri većem vodostaju i krivuda stvarajući brojna rečna ostrva i rukavce.

OVčARSKO-KABLARSKA KLISURA
Ovčarsko-Kablarska klisura    Ovčarsko-Kablarska klisura se nalazi u zapadnom delu Srbije. Predstavlja prirodno dobro izuzetnih odlika, I kategorije i pod zaštitom je države. Prirodne lepote ovog predela i bogatstvo kulturno-istorijskih spomenika čine je izuzetno atraktivnom za posetioce. Meandri reke Zapadne Morave, beskrajno zelenilo okolnih šuma, manastiri, lekovita voda Ovčar Banje, flora i fauna, dva veštačka jezera sa mogućnošću bavljenja rekreativnim turizmom predstavljaju turističku ponudu ovog kraja. Planine Ovčar i Kablar pogodne su za planinarenje, na njima postoji 8 obeleženih planinarskih staza, tako da privlače brojne ljubitelje ovog sporta. Ovde inspiraciju za svoj rad nalaze brojni umetnici, a borave svi koji žele da priušte sebi odmor i oporavak. Ovčarsko-Kablarska klisura je prepoznatljiva po prirodnim lepotama ali i po svojim kulturno-istorijskim spomenicima.

PRIRODNE LEPOTE VOJVODINE
Prirodne lepote Vojvodine    Široka vojvođanska ravnica, ispresecana brojnim rekama i kanalima, močvarama i jezerima, peščarama, oranicama i brežuljcima, obiluje prirodnim lepotama. Pod posebnom zaštitom je više kopnenih i vodenih površina od kojih neki i od medjunarodnog značaja. Fruška gora je manja planina, iznikla u nedogledu ravničarskog horizonta između reka Save i Dunava. Zahvaljujući pre svega bogatstvu flore i faune proglašena je nacionalnim parkom.

FRUšKA GORA
Fruška gora    Izdignuta poput zelenog ostrva iznad pitome Vojvodine, Fruška gora sa svojim Nacionalnim parkom površine 25396 ha sa pravom dobija epitet “Dragulj Vojvodine” Ova niska planina je duga skoro 80 km, a najviši vrh je Crveni čot (539 m). Doline Fruške Gore pokrivene su travnatim livadama i žitnim poljima. Na padinama i proplancima prostiru se vinogradi i voćnjaci, a oni najviši delovi, iznad 300 m, nalaze se pod gustim listopadnim šumama. Za vreme prijatne vinogradarske jeseni vezane su različite turističke manifestacije, jer su fruškogorsko grožđe i vino bili poznati još na Bečkom dvoru. Kroz jedno takvo carstvo provešcemo vas “putem vina” posle čega sigurno nećete ostati ravnodušni.

POTPEćKA PEćINA, UžICE
Potpećka pećina, Užice    Uz samu Ibarsku magistralu, kod sela Zlakuse ispred Užica, najveći pećinski ulaz Srbiji - Potpećka pećina (50 m), privlači pažnju prolaznika. Smatra se da je pećina bila čovekovo stanovište još za vreme neolita. Selo Zlakusa je smešteno na desnoj strani reke Đetinje, na severnoj padini Gradine. Zlakusa je čuvena po svojim grnčarima koji tradicionalno neguju ovaj zanat na način kao što se to radilo pre više od 300 godina. Nedaleko od sela Zlakusa nalazi se Etno park Terzića avlija koja se sastoji od dve stare srpske kuće.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Nema tagova za ovaj članak

Oceni članak

0

Newsletter