Golija

Autor
Golija

Kažu da se sa vrha Golije vidi pola Srbije. Najviši vrh ove planine koja se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, 40 km jugozapadno od Ivanjice i 32 km severno od Novog Pazara jeste Jankov Kamen na visini od 1833 metra.

Golija je ime dobila po svojoj veličini (golema planina). Oblika je slova „S“, dugačka je 30 kilometara i proglašena je za područje biosfere i Park prirode kojim je svrstana u 1. kategoriju zaštite kao prirodno dobro izuzetnog značaja.

Jedna je od najlepših i najšumovitijih planina Srbije. Njena ogromna prostranstva, oštra klima i guste šume su razlog da meštani često kažu: „ne zna Golija šta je delija“. Golija je planina sa najviše snežniih padavina u Srbiji. Sneg se ovde dugo zadržava, zime su hladne, a leta sveža. Na planini se nalazi puno izvora sa čistom planinskom vodom, preko 100 vrsta lekovitog bilja, mnogo divljači, kao i reke i potoci prepune riba.

Lov i ribolov ovde zauzimaju značajno mesto. Na Goliji se svake godine održava tradicionalna „Hajka na vuka”, najveća manifestacija tog tipa po broju učesnika u zemlji.

Golija spada u divlje planine, ovo je jedna od planina koje predstavljaju upravo ono što ljubitelji prirode, planinari i avanturisti traže.

Na nadmorskoj visini od 1500 m, na Dajićkom brdu, nalazi se jezero Tičar poznato ribolovcima. Jezero Nebeska suza na Okruglici nastalo je nakon zemljotresa koje je pogodilo Rumuniju. Postoji i Kašinovo jezero ali je ono zaraslo u vegetaciju. Izuzetne su lepote i vodopadi na reci Izubri.

Na Goliji se nalaze i savremene i uređene ski-staze, žičare i prateći ski sadržaji.

Na Goliji se mogu videti razni spomenici i manastiri koji potiču još sa kraja 12. i početka 13. veka: Gradački krst u selu Gradac neuobičajeno velikih dimenzija na kome se nalaze ranohrišćanski simboli; Rimski most  17 km udaljen od Ivanjice za koji se veruje da je iz doba Nemanjića, manastir Studenica, zadužbina rodonačelnika dinastije Nemanjića; isposnica Sv.Save usađena u planinu a nastala 1175. godine; manastir Gradac; manastir Pridvorica.

Smeštaj možete pronaći u brojnim seoskim domaćinstvima, autentičnim pansionima, hotelima u Ivanjici ili novopazarskim hotelima.  

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

planina, Smestaj na planini, Golija

Oceni članak

0

Newsletter