Polazna | Srpski | Destinacije | Planine Srbije | Planina Zlatibor

Planina Zlatibor

Autor
Planina Zlatibor Planina Zlatibor

Zlatibor, planina izuzetne lepote, prijatne klime, prostranih proplanaka, bujnih pašnjaka, i prošarana planinskim borovima po kojima je dobila ime. Boravak na Zlatiboru povoljno utiče na poboljšanje krvne slike, pre svega na porast procenta hemoglobina u krvi i povećanje broja crvenih krvnih zrnaca.

Na osnovu toga Zlatibor je proglašen terapijskim područjem za akutna i hronična oboljenja respiratornih organa, štitatste žlezde i anemije svih oblika. Boravak na Zlatiboru preporučuje se i rekovalescentima nakon prelezanih infektivnih bolesti i hirurških intervencija. Zbog svega ovoga Zlatibor je najpovoljnija destinacija za porodice sa decom.

Zlatibor se nalazi u Zapadnoj Srbiji na oko 230 km od Beograda, i 300 km od Novog Sada. Preko Zlatbora prolazi magistrala koja od Beograda vodi ka Primorju.

Smeštajni kapaciteti Zlatibora, naše najposećenije planine, zadovoljavaju potrebe svih vidova turizma od seoskog, kongresnog, sportskog i zdravstvenog turizma. Hoteli, apartmani, privatan smeštaj Zlatibora gostima pružaju sve što im je potrebno da se osećaju prijatno, i da se što bolje odmore.

Zlatiborsku visoravan čija je nadmorska visina oko 1000 m, okružuju planinski venci: Tornik (1496m), Čigota (1422m), Kobilja glava (1178m), Gradina (1177m) i drugi.

Seoski turizam na Zlatiboru: Zlatibor poseduje idealne uslove za bavljenje seoskim turizmom. Sva ta prelepa priroda, zdrava hrana, kao i ljubazni zlatiborski domaćini učiniće vaš boravak na ovoj planini nezaboravnim.

Kada ste već na ovoj vazdušnoj banji, posetite i: Šargansku osmicu - deo pruge uskog koloseka koja je nekad išla trasom Beograd - Višegrad - Sarajevo - Dubrovnik. Obnovljen je deo ove pruge u dužini od 12 km na Mokroj gori. Doživećete vožnju kroz stenovite tesnace i visoke useke između Šargana i Mokre Gore, trasom na kojoj pruga pravi neobičnu putanju u vidu broja 8. U svetu jedinstvenom osmicom, spletom tunela i mostova, vešto je savladana visinska razlika od 300 metara od Mokre Gore do Šargana. Ako ste rešili da se provozate Šarganskom osmicom, nemojte propustiti da posetite i Drvengrad, (etno-selo Emira Kusturice, jedno od njegovih graditeljskih čuda) selo Kremna, poznato po srpskim prorocima Tarabićima i druge atrakcije na planini Tari i reci Drini.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Zlatibor, Tara, Mokra Gora, Drina, Šarganska osmica, Zapadna Srbija

Oceni članak

0

Newsletter