Mokra gora

Autor
Mokra gora Mokra gora

Mokra gora je predeo neteknute prirode na granici između dve planine, Tare i Zlatibora, koje su poznate po zadivljujućim prirodnim lepotama. Drvengrad i Šarganska osmica, izvori lekovite vode i očuvane stare brvnare razbacane po pašnjacima doprinose velikoj turističkoj posećenosti ovog kraja.

Jednostavne kombinacije drveta i kamena starovlaških brvnara sa krovom od šindre ili daske, sa okolinom koja ostavlja bez daha, jedinstven su ambijent i sjajan vizuelni doživljaj. Najveći broj ovih autentičnih objekata nalazi se u zaseocima, udaljenijim od centra sela.

Mokrogorska kotlina je zahvaljujući „šarganskoj kapiji“ oduvek je bila značajna raskrsnica naroda, kultura i religija. Zahvaljujući obnovi Šarganske osmice danas je postala turistička destinacija, gde se danas na jedinstvenoj trasi železnice uskog koloseka možete voziti starim parnim vozom „Ćirom“. 

Doprinos afirmaciji mokrogorske kotline između Tare i Zlatibora umnogome je dao i proslavljeni reditelj Emir Kusturica koji je tu snimio film „Zivot je čudo“ i podigao etno-selo na brdu Mećavnik. Drvengrad je čitav grad u malom; sastoji se iz kompleksa brvnara i sadrži sva gradska obeležja. U Drvengradu se održava i filmski festival Kustendorf, koji okuplja ljubitelje filmske umetnosti iz svih delova sveta. Grad od drveta je uz grad od kamena (Kamengrad u Višegradu) jedan od sjajnih graditeljskih poduhvata i čuda našeg poznatog režisera Emira Kusturice. 

Prateći put od Drvengrada uzbrdo, stiže se do skijališta Iver, zahvaljujući kome je Mokra Gora postala i zimski turistički centar. Skijalište je udaljeno 10 km od Drvengrada, a do njega vodi veoma strm, asfaltiran put. Ima 4 staze i žičaru.

Jedna od glavnih karakteristika ovog naselja u opštini Užice je prilično velika visinska razlika između najniže kote 460 m i najviše kote 1544 m.

Turisti je vole zbog obilja mineralnih izvora za koje se veruje da su lekoviti. Najpoznatiji od njih nosi ime Bele vode. U lekovito dejstvo vode sa ovog izvora dosta se veruje, pa je ljudi ovog kraja smatraju izuzetno delotvornom u lečenju očnih bolesti.

Ukoliko vam je potreban smeštaj, pronađite ono što vam najviše odgovara u VisitSerbia rezervacionom sistemu

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Mecavnik, Mokra Gora, Šarganska osmica

Image gallery

Oceni članak

0

Newsletter