Polazna | Srpski | Destinacije | Planine Srbije | Planina Tara

Planina Tara

Autor
Planina Tara Planina Tara

Tara je planina savršeno očuvane prirode, izuzetne flore i faune, puna je stoletnih četinara i retkih životinja, živopisnih livada i proplanaka.Na njoj je čuveni biolog i naučnik Josif Pančić pronašao Pančićevu omoriku1875. godine, za kojom je tragao punih 20 godina!

Primerke ovog jedinstvenog četinara kojem je Tara jedino prirodno stanište moguće je videti na mestu zvanom tepih livada, dok je jedna i na prostoru Dečjeg odmarališta Mitrovac.

1981. godine je Tara proglašena za Nacionalni park i nalazi se pod zaštitom države.

Planina Tara nazvana je tako po dobrom bogu Taru koji je ovde odlučio da poživi svoj božanski život, kako kaže jedna slovenska legenda.

Na Tari žive mrki medver, divokoze, orlovi i sokolovi. Od raznih vrsta gljiva, ovde opstaje i najopasnija gljiva Evrope - zelena pupavka.

Na Tari postoji 27 biciklističkih staza.

Planina Tara je i leti i zimi pogodna za pripreme sportista, zdravstveno-rekreativni, seoski, kongresni turizam i sve druge vidove relaksacije na svežem vazduhu. Klimatski tip tare sa umereno-kontinentalnom i planinskom klimom odgovaraju tipu vazdušne banje.

Na obroncima Tare nastanilo se selo proroka, Kremna. Čuveno je po prorocima Tarabićima u čiju čast je na putu ka planini Tari, u zaseoku Tarabići, napravljen Dom proroka. Po uzoru na Mokrogorce, koji su obnovili prugu uskog koloseka Šargansku osmicu, pripremaju obnovu uske „ćirine“ pruge kroz svoje selo. Drvengrad Emira Kusturice nezaoblizan je pri turističkoj poseti.

Sa uređenih vidikovaca Tare pruža se neverovatan vidik na izuzetni kanjon reke Drine, rečnog bisera u podnožju planine. U obodnim delovima Tare, pored manjih jezera, brojnih planinskih vodotoka, vodopada i brzaka kristalne čistoće, nalaze se dva jezera: Perućac na Drini i Zaovinsko jezero.

Podno Tare nalazi se manastir Rača iz 13. veka, centar kulturne i duhovne baštine ovoga kraja. 

Planina Tara je jedna od naših najlepših planina i svakako jedan od najprivlačnijih predela Srbije.

 

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Tara, Nacionalni park Tara

Oceni članak

4.00

Newsletter