Polazna | Srpski | Destinacije | Planine Srbije | Fruška gora

Fruška gora

Autor
Fruška gora

Izdignuta poput zelenog ostrva iznad pitome Vojvodine, Fruška gora sa svojim Nacionalnim parkom površine 25396 ha sa pravom dobija epitet Dragulj Vojvodine. Ova niska planina je duga skoro 80 km, a najviši vrh je Crveni čot (539 m). Doline Fruške Gore pokrivene su travnatim livadama i žitnim poljima. Na padinama i proplancima prostiru se vinogradi i voćnjaci, a oni najviši delovi, iznad 300 m, nalaze se pod gustim listopadnim šumama.

Za vreme prijatne vinogradarske jeseni vezane su različite turističke manifestacije, jer su fruškogorsko grožđe i vino bili poznati još na Bečkom dvoru. Kroz jedno takvo carstvo provešcemo vas “putem vina” posle čega sigurno nećete ostati ravnodušni.

Pored mozaika šumskog zelenila, ugodne klime, hladnih prijatnih izvora, poznate su peščane plaže Dunava, koje povećavaju turističku vrednost ove planine i omogućavaju ne samo izletnički, nego i odmarališni turizam.

Najprivlačnija izletnička mesta su: Iriški venac, Zmajevac, Stražilovo i Crveni čot, odakle se pružaju prekrasni vidici i panorama Srema.

U flori Fruške gore, zabeleženo je preko 1400 vrsta. Posebno treba napomenuti lipu čija je koncentracija ovde najveća u Evropi. Na Fruškoj gori je registrovano 30 vrsta orhideja, kao i veliki broj drugih retkih biljnih vrsta.

Ovaj prostor pruža gostoprimstvo predstavnicima više od 200 vrsta ptica, kao što su orao krstaš, patuljasti orao, detlić, siva senica i mnoge druge. U svetu životinja ovde se sreću retki sisari poput divlje mačke, jazavca, kune zlatice i mnoge vrste slepih miševa.

Po obodu parka smešteno je 17 pravoslavnih manastira izgradjenih krajem 15. i tokom 16. veka. Ovaj manastirski kompleks većinom je obnovljen u 18. veku i čini specifičnu kulturno-istorijsku celinu srpske barokne umetnosti. Zahvaljujući velikom broju manastira na jednom mestu Fruška gora je dobila epitet Srpski Atos po uzoru čuveno poluostrvo u Grčkoj.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Fruska Gora, manastiri

Oceni članak

5.00

Newsletter