Felix Romuliana

Autor
Felix Romuliana Felix Romuliana

Felix Romuliana je arheološki lokalitet koji se nalazi 11 km od Zaječara, levo od puta ka Paraćinu. Lokalitet je izgrađen na mestu rođenja Gaja Galerija Valerija Maksimilijana, rimskog imperatora, i to je zapravo njegova rezidencija. Prostire se na 6,5 hektara i opasana je odbrambenim bedemima sa 20 kula.

One čuvaju gradsku palatu u okviru koje su vestibilimi, atrijumi, terme, podni mozaici, mermerna oplata, skulpture i predmeti od granita roze boje i zelenog porfira sa Peloponeza. Nedaleko od palate, na brdu Magura, otkriven je sakralni kompleks, koji čine dve grobnice i dva tumula. Na tom mestu su na lomačama spaljeni imperator Galerije i njegova majka Romula, i tako su uzneseni među bogove. Najpoznatiji eksponati su: mozaici Dionis, lavirint, Venatori, kao i arhivolta sa natpisom Felix Romulijana, a nalaze se u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Zaječaru. Felix Romuliana je u julu 2007. godine ušao na listu kulturne baštine UNESCO.

Romuliana (ili Gamzigrad) jedna je od najbolje očuvanih starih lokaliteta kod nas. Očuvani su mozaici, hramovi, zgrade, zapadna kapija, čak je i natpis „Felix Romulijana“ pronađen što je prava retkost! Ono što je najvrednije jeste izvajana glava cara Galerija, a u svetu postoje samo četiri takve glave koje su sačuvane. 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Felix Romuliana, arheološki lokalitet, UNESCO

Oceni članak

0

Newsletter