Polazna | Srpski | Destinacije | Kultura Srbije | Umetničke galerije | Galerija slika „Sava Šumanović“, Šid

Galerija slika „Sava Šumanović“, Šid

Autor
Galerija slika „Sava Šumanović“, Šid Galerija slika „Sava Šumanović“, Šid

Galerija je smeštena u porodičnoj kući poznatog slikara u Šidu, u kojoj je proveo ranu mladost i poslednje godine života, a iz nje je 28. avgusta 1942. godine odveden na stratište. Sav nameštaj i predmeti izloženi u kući pripadali su porodici.

 

Poslednijh dvanaest godina svog života Sava šumanović je proveo u Šidu i to je prvi put da je toliko dugo boravio na jednom mestu. Slika zavičaja, svetlost fascinirala je Savu Šumanovića i u svom rodnom gradu je objedinio svoja prethodna znanja i iskustva i stvorio najlepša i najzrelija dela. Bila je to savršena sinteza pariskog iskustva sa koloritom i svetlošću Srema.

Šumanovićevo stvaralaštvo u Šidu oslanja se na povratak realizmu na jedan moderan način, gde je boju izdvajao kao činioca slike. Umesto četkice koristio je slikarski nož. Gusta materija, smireni kolorit, forma koja je mirna samo na prvi pogled, odlike su ovog stvaralaštva koje se definiše kao poetski realizam.

Šidski period je poslednja razvojna faza, trajala je najduže i u njoj je Šumanović najviše radio, oko 600 slika je nastalo u ovoj fazi. Izdvajaju se ciklusi: „Šidijanke“, „Proleće u šidskim baštama“, „Proleće u dolini Svete Petke“, „Dečiji likovi“.

Šumanović je skicirao u prirodi, a kasnije bi u ateljeu dovršavao slike. Njegovi zimski pejzaži su prava remek dela. Kada je akt u pitanju, u Šidu se prvo time bavio, naslikao je seriju crnokosih modela iz Pariza po skicama koje je doneo iz ovog grada. A jedna plavuša iz Šida, Ema, postala je njegov jedini model za akt od 1935. godine do kraja života.

Galerija „Sava Šumanović“ broji 417 slika umetnika čija je spomen kuća proglašena za kulturno dobro. 

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Sid

Oceni članak

3.00

Newsletter