Polazna | Srpski | Destinacije | Kultura Srbije | Umetničke galerije | Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad

Autor
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog nalazi se na novosadskom Trgu galerija. Zajedno sa Galerijom Matice Srpske i Galerijom likovne umetosti predstavlja celokupnu istoriju srpske umetnosti novog doba. Pre nešto više od 50 godina prvi put je otvorila svoja vrata za posetioce.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je prva zgrada u Srbiji koja je izgrađena isključivo za potrebe muzejskog prostora. Proglašena je za spomenik kulture, a nosi ime po Pavlu Beljanskom, diplomati i velikom kolekcionaru, koji je svoju zbirku zaveštao srpskom narodu.

Kolekcija Pavla Beljanskog  broji 185 dela od 37 autora, a sastoji se od najznačajnijih dela srpske umetnosti nastalih od početka do sedme decenije dvadesetog veka, sa naglaskom na period između Prvog i Drugog svetskog rata.

Devojka sa knjigom

Kolekcija hronološki započinje slikama prve generacije modernista (Nadežda Petrović, Milan Milovanović, Kosta Miličević), a nastavlja se delima najvažnijih predstavnika srpske umetnosti između dva svetska rata (Sava Šumanović, Milan Konjović, Petar Dobrović, Ivan Radović, Jovan Bijelić, Petar Lubarda, Sreten Stojanović, Risto Stijović), kao i ostvarenjima umetnika druge polovine XX veka koja slede stilsku orijentaciju dela iz prethodnog perioda (Zora Petrović, Liza Križanić, Živko Stojsavljević, Milenko Šerban, Ljubica Sokić). 

Kada se Pavle Beljanski orijentisao na sakupljanje dela domaćih autora, većina tih umetnika bili su mladi ljudi na početku karijere, što danas kolekciji daje još veći značaj s obzirom da su to autori čija je vrednost potvrđena. Beljanski je naveo da  je birao one slike koje predstavljaju intimne doživljaje slikara, a dela u postavci treba da povezuju jedinstvena nit likovnog  ritma i prvenstveno kolorističkog sklada.

Izložbenu celinu spomen-zbirke čine dela iz legata Pavla Beljanskog (slike, skulpture, crteži i tapiserije), Memorijal Pavla Beljanskog (poseban izložbeni prostor na prvom spratu zgrade koji je osmišljen kao rekonstrukcija životnog ambijenta Pavla Beljanskog) i Memorijal umetnika.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Novi Sad, Pavle Beljanski, Trg galerija

Oceni članak

0

Newsletter