Polazna | Srpski | Destinacije | Kultura Srbije | Tvrđave u Srbiji | Tvrđave Srbije - turistički potencijal zemlje

Tvrđave Srbije - turistički potencijal zemlje

Autor
Tvrđava Golubac Tvrđava Golubac

Nakon mnogo vekova ratova i razaranja, u Srbiji je ostalo 40 tvrđava ili ostataka nekadašnjih utvrđenja. Nekada je odbrana ovih utvrđenja bilo pitanje opstanka, tako da je većina njih prilagođivana razvoju ratne tehnike, te su izgubile svoje izvorne oblike.

Građene su kao strateški važna mesta uz reke, pored glavnih puteva ili na mestima odbrambenih linija. Kao deo kulturnog i istorijskog nasleđa, predstavljaju pravi turistički potencijal zemlje.

Iako stoje na istim mestima kao pre nekoliko vekova, iako su podizane kao neuništive, njihove ruševine ipak govore priču o propadanju i osvojivosti. Svoju vojnu funkciju odavno su izgubile, sada su samo svedoci minulih epoha.

Petrovaradinska tvrđava kod Novog Sada ima istoriju dugu 200 hiljada godina, a na mestu današnje tvrđave od davnina su postojala vojna utvrđenja. Jedna od najvećih tvrđava u Evropi osvajana je vekovima od strane Kelta, Rimljana, Avara, Vizantinaca, Mađara, Turaka, i naposletku Austijanaca. Sa kraćim ili dužim prekidima, građena je gotovo 90 godina, u čemu je učestvovala brojna radna snaga.

Golubac na ulasku u Đerdapsku klisuru je tvrđava daleko manja od Petrovaradinske, Smederevske ili Beogradske, ali zbog svoje lokacije i lepote jedna od destinacija koje je obavezno posetiti u našoj zemlji! Nažalost, danas su unutrašnji prilazi kulama truli, pa je posmatranje tvrđave bezbedno samo sa vode. U planu je veliki projekat obnove ovog jedinstvenog utvrđenja.

Svedoci stvaranja i propasti prve srpske države su tvrđava Ras kod Novog pazara i Maglič na putu Kraljevo – Raška.

Tvrđave koje se nalaze kraj  reke Dunav se idealno uklapaju u priču o dunavskom turizmu. U planu je da se urede Smederevska tvrđava i tvrđava Ram i Golubac, da se restauriraju Beogradska i Petrovaradinska tvrđava, te da se tako stvore uslovi za duži boravak turista u našoj zemlji, posebno onih koji su na proputovanju Dunavom. 

 


View Tvrđave Srbije in a larger map

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

tvrdjave

Oceni članak

0

Newsletter