Polazna | Srpski | Destinacije | Kultura Srbije | Tvrđave u Srbiji | Smederevska tvrđava

Smederevska tvrđava

Autor
 Smederevska tvrđava Smederevska tvrđava

Smederevo se prvi put spominje u ravaničkoj povelji u kojoj se navodi da je knez Lazar ovo malo naselje poklonio manastiru Ravanici. Postaje poznatije od kada ga je u 15. veku Đurađ Branković odabrao za svoju prestonicu. U periodu imedju 1428. i 1430. godine, na ušću reke Jezave u Dunav, podignuta je Smederevska tvrdjava.

 Tvrdjava je podignuta radi odbrane od Turaka. Smederevski grad je naredne dve decenije predstavljao centar političkog, ekonomskog i kulturnog života u Srbiji sve do 1459. godine kada pada pod tursku vlast. Oslobođen je od Turaka 1805. godine u borbi koju je predvodio Karadjordje.

Smederevska tvrđava je gradska utvrda u Smederevu koju je na ušću reke Jezave u Dunav u drugoj četvrtini XV veka (od 1428. godine) podigao despot Srbije Đurađ Branković (1427-1456), po njoj nazvan Smederevac. Tvrđava je po svom tipu klasična vodena ravničarska utvrda što je čini jedinstvenom u srpskoj srednjevekovnoj arhitekturi, a za uzor prilikom gradnje uzet je Carigrad i njegovi bedemi.

Sjajan dizajn utvrde može se videti na osnovu činjenice da na njoj, od okončanja srpske gradnje sredinom XV veka i osmanlijskog dodavanja četiri artiljerijske kule 1480. godine, nije učinjena nikakva prepravka sve do kraja njene vojne upotrebe u drugoj polovini XIX veka. Tvrđava je pretrpela značajna razaranja tokom svetskih ratova od bombardovanja i eksplozija, ali je i pored toga zadržala svoju monumentalnost. Danas je Veliki Grad mahom u ruševinama i izložen zubu vremena, dok su na prostoru Malog Grada izvedeni konzervatorski i restauratorski radovi čime mu je donekle vraćen pređašnji izgled, a cela tvrđava se od 1946. godine nalazi pod zaštitom države. Mali Grad je često poprište kulturnih i sportskih manifestacija, a tokom Smederevske jeseni on postaje kulturna prestonica Smedereva i poprište održavanja mnogobrojnih predstava i koncerata.

Smederevski grad bio je jedna od najvećih srednjevekovnih tvrđava u Evropi. Mali grad je služio Despotu Đurđu kao utvrđen zamak, od čije su jedine velike dvorane ostala do danas četiri dvodelna prozora, a prostranstvo Velikoga grada bilo je potrebno za smeštaj mnogobrojne posade, čiji je broj mogao iznositi i više hiljada ljudi.

Za vreme Prvog svetskog rata i prelaska Austrijanaca preko Dunava, stari grad je bio bombardovan čak i topovima od 42 cm i teško oštećen. U Drugom svetskom ratu doživeo novo razaranje zbog velike eksplozije municije koja je tu bila smeštena. Pred kraj rata rušili su ga i engleski bombarderi.
Danas je ceo veliki kompleks u ruševinama.

Ako želite da upoznate Smederevo, grad bogate istorije i kulture, preporučujemo vam luksuzni hotel Car u Smederevu koji nudi ekskluzivan smeštaj i tradicionalnu hranu za pravi užitak. Rezervišite odmah, platite na recepciji. Garantovano najniže cene. Visit Serbia rezervacioni sistem.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Smederevo, tvrdjave, Smederevska tvrđava

Oceni članak

0

Newsletter