Polazna | Srpski | Destinacije | Kultura Srbije | Arheološka nalazišta | Arheološko nalazište Medijana - IV v.n.e.

Arheološko nalazište Medijana - IV v.n.e.

Autor
Arheološko nalazište Medijana Arheološko nalazište Medijana

Nedaleko od Niša, nalazi se Medijana, predgrađe antičkog grada Naissusa. Prostirala se u blizini reke Nišave i termalnih izvora, na površini od preko 40 hektara. Medijana je izgrađena početkom 4. veka naše ere, u vreme Konstantina Velikog, kao rezidencija u kojoj su boravili rimski carevi prilikom posete Naissusu. Arheološka istraživanja svedoče o veličini i raskoši rezidencije u Medijani.

 

Medijana, kao kompleks letnjih rezidencija, imao je svoj sistem utvrđenja za odbranu, vodotoranj, žitnice koje su hranile čitav prostor kao i terme. 

Centralni prostor zauzimala je vila površine od 6000 m2, Konstantinova vila sa peristilom ukrašena podnim mozaicima. Taj deo naselja je do danas najbolje istražen. Delimično su otvoreni otkriveni kupatilo, villa suburbana, dve vile rustike, žitnica, rezervoar za vodosnabdevanje, zanatski centar i delovi antičke i srednjevekovne nekropole.

Nad jednom prostorijom vile, podignuta je zgrada Muzeja. Danas se tu mogu videti kamene skulpture, predmeti koji su služili za svakodnevnu upotrebu  (zdele, krčazi, lampe...) i ostaci olovnih cevi kojima je iz Niške Banje dopremana topla, lekovita voda.

U Arheološkoj sali Narodnog muzeja u Nišu nalazi se vidi deo rimskih kamenih skulptura – portreta rimskih božanstava, nakita, novčića i drugih upotrebnih predmeta iz Medijane.

Medijana je prvobitno bila poljoprivredno gazdinstvo, da bi u IV veku postala predgrađe Naissusa. Bogatiji ljudi se u gradu kratko zadržavaju i dolaze u vile u Medijani. Vrtovi ovih vila ukrašeni su brojnim skulpturama, tremovi i pojedine prostorije mozaicima, freskama i arhitektonskom plastikom u kojima su predstavljena božanstva – lokalna, jer sve je podređeno prirodi i njenoj svemoći.

Osvajana od Gota, Huna, Avara, obnavljana delimično za vreme Justinijana I i po svoj prilici, za kratko nastanjena Slovenima, Medijana danas je ponajviše u ruševinama, plitko pod zemljom.

                                             

Iako je proglašena za kulturno dobro od izuzetnog značaja, i izvršena restauracija jednog manjeg dela, ipak je vekovna nebriga ono što ponajviše obeležava ovo izuzetno arheološko nalazište. U godini Milanskog edikta, 2013. kada se ovaj značajan jubilej obeležava, planira se obnova jednog dela Medijane

 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

arheološka nalazišta

Oceni članak

5.00

Newsletter