Polazna | Srpski | Destinacije | Kultura Srbije | Kultura Srbije

Kultura Srbije

Autor
Kultura Srbije

Prostor Srbije, koji je još od praistorije bio naseljen, izuzetno je bogat arheološkim nalazištima iz perioda kamenog doba, preko Rimskog perioda, srednjovekovnih spomenika, Turskih i Austro-Ugarskih gradjevina.

Srbija se nalazi na raskrsnici puteva izmedju kulture istoka i zapada koje su uticale na stvaranje jedinstvene kulture ovog područja. Reke Dunav i Sava činili su prirodnu granicu izmedju tih civilizacija tako da se na njihovim rubovima nalaze brojni arheloški lokaliteti, tvrdjave i druga interesantna mesta.

Najznačajniji za posete su arheološki lokaliteti Vinča i Lepenski vir, srednjovekovne tvrdjave na Dunavu (Beograd, Novi Sad, Smederevo, Bač, ...), lokaliteti  iz rimskog i vizantijskog peroda (Sirmium - Sremska Mitrovica, Viminacium, Trajanova tabla, Felix Romuliana - Gamzigrad - na listi UNESCO, Medijana u Nišu, Justiniana Prima - Caričin grad kod Lebana).

Posebnu kulturnu baštinu čine srpski srednjovekovni manastiri koji su bili ne samo crkve i manastiri već ustanove u kojima se širilo obrazovanje, pismenost, i zahvaljujući kojima je srpski narod sačuvao svoju veru i snagu uprkos skoro 500 godina ropstva pod Turcima.

U Vojvodini i duž Dunava u perodu naseljavanja ovih krajeva (pre oko 300 g. tada su ti krajevi bili pod Austrougarskom vlašću) stvaraju se naselja u koja se doseljavaju različite etničke grupe iz čitave Evrope. Ova naselja su trebala da posluže kao odbrambeni bedem  hrišćanske Evrope od sve većih ambicija Otomanske imperije. Tako danas imamo vojvodjanska sela u kojma žive Madjari, Bunjevci, Šokci, Srbi iz različitih krajeva Balkana, Slovaci, Rusini, Rumuni, Podunavske Švabe, Makedonci, Romi, Bugari Palčani (katolici), sekelji Madjari itd. Ljudi u ovim selima brižljivo čuvaju svoje običaje i tradiciju, gastronomiju, muziku te je i ova jedinstvena kulturna baština Evrope važan sastavni deo turističke ponude Srbije.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Nema tagova za ovaj članak

Oceni članak

0

Newsletter