Polazna | Srpski | Destinacije | Jezera i reke | Jezero Perućac, Drina

Jezero Perućac, Drina

Autor
Jezero Perućac, Drina

Među lepotama Zapadne Srbije posebno mesto zauzima jezero Perućac. Smešteno je u podnožju planine Tare, 13 kilometara uzvodno od Bajine Bašte. Širina jezera varira od 100 do 1100 metara, a maksimalna dubina jezera je oko 80 metara.

Sezona na jezeru traje oko dva meseca (jul i avgust). Uz kupanje, sunčanje i ribolov, vrlo je atraktivno krstarenje jezerom jednim od dva turistička brodića koji plove uz kanjon. Moguće je iznajmiti i kanu ili pedalinu, spustiti se čamcima Drinom. Plaža oko jezera je lepo uređena, sa bazenima za decu, tuševima, kabinama za presvlačenje i restoranima. Izgrađena je na splavovima i privezana je za obalu pa se po potrebi može pomerati ka većim dubinama. Nalaze se pontoni sa bazenima za decu, a bovama je ograđen prostor za kupanje. Spasioci na obali i spasilački čamac na vodi su stalno prisutni.

    

U samom naselju postoji nekoliko kafića, vila „Perućac" i restoran „Vrelo". Na reci Vrelo se nalazi i istoimeni auto-kamp. U VisitSerbia rezervacionom sistemu pogledajte sve naše predloge za smeštaj u Zapadnoj Srbiji.

U okolini postoji dosta toga vrednog pažnje: Kozja stena, vidikovac sa najlepšim pogledom na Perućac i vijugavu Drinu, nacionalni park Tara, kanjon Trešnjice - rečice iznad koje i danas krstare beloglavi supovi, manastir Rača, nekada značajan centar prepisivačke škole, prelepo veštačko jezero Zaovine. U Perućcu na lokalitetu „Mramorje“ postoji srednjovekovno groblje koje je ispunjeno nadgrobnim spomenicima-stećcima. Najstariji potiču iz XIV i XV veka. Na Tari, na nadmorskoj visini od oko 1000 m nadmorske visine nalaze se visoravni Kaluđerske Bare i Mitrovac, izuzetne lepote pejzaža. Selo proroka Kremna, kao i ostale mokrogorske lepote, Šargansku osmicu i Drvengrad, ne treba propustiti. 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Tara, Zapadna Srbija, jezero

Oceni članak

0

Newsletter