Polazna | Srpski | Destinacije | Jezera i reke | Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero

Autor
Vlasinsko jezero

Smešteno na jugoistoku Srbije, na Vlasinskoj visoravni, okruženo planinama, Vlasinsko jezero se nalazi na 1213 metara nadmorske visine. Jedno je od neotkrivenih lepota Srbije, namenjeno onima koji žele da uživaju u čistoj, netaknutoj prirodi. Udaljeno je 27 kilometara od Vladičinog Hana i autoputa Srbija - Makedonija.

Jezero je oivičeno livadama, pašnjacima i šumama, a nadvisuju ga planinski masivi Čemernika i Vardenika. Na padinama ovih planina nalazi se nekoliko vlasinskih naselja presečenih bistrim potocima i šumovitim klisurama. Upravo to okruženje je ono što predstavlja jedinstvenost Vlasinskog jezera i ono što nagoni posetioce da se u ovaj kraj ponovo vrate. Ostrva od treseta, koja plutaju i svakodnevno menjaju svoje mesto, a nastaju pri dizanju vodostaja, jedinstvena su i privlače pažnju!

Ovo jezero dubine do 35 metara bogato je raznim vrstama ribe: grgečom, klenom, somovima, šaranima, belim amurima i pastrmkom. Udaljeno je 27 kilometara od Vladičinog Hana, a pripada opštini Surdulici.

Odlična klima i tišina planinske prirode čine ovo mesto pogodnim za boravak u različitim periodima godine.

Možete se odlučiti za kampovanje, plivanje, rekreaciju, vožnju čamcem, jedriličarenje ili jednostavno šetati kraj jezera čija boja voda varira od sivo plave pored obale do tamnije plave na sredini jezera, sa zelenim priobalnim površinama. Potom se odlučiti za obližnje izlete do crkava u Božici, Crnoj Travi i Klisuri, manastiru u Palji, ili do nekog od okolnih vlasinskih seoca u kojima se i danas živi po običajima starijim od dva veka.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Južna Srbija, jezero

Oceni članak

5.00

Newsletter