Polazna | Srpski | Destinacije | Jezera i reke | Jezero Zaovine, Tara

Jezero Zaovine, Tara

Autor
Jezero Zaovine Jezero Zaovine

Jezero Zaovine se nalazi u Zapadnoj Srbiji, u južnom delu planine Tare, nadomak Bajine Bašte. Izuzetno je popularno za pecaroše s obzirom na brojne vrste ribe koja je ovde našla svoje stanište, ali i zbog predivne prirode koja ga okružuje.

Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 900 metara i predstavlja prirodnju sponu planine Tare sa Zlatiborskim masivom i Mokrogorskom kotlinom. Smešteno je u prostorno predeonoj celini poznatoj kao „Ravna Tara“. Jezero Zaovine je nastalo kada je tok Belog Rzava pregrađen branama. Dopunjavaju ga dva potoka Konjska reka i Beli Rzav.

Gledano odozgo, oblika je zmaja u letu, dubine do 80 metara i u sebi krije jedan bogati živi svet. U akumulacijama je evidentirano 14 vrsta riba. Na jezeru se nalazi i veliki ribnjak pastrmke u vlasništvu Nacionalnog parka „Tara''. 

Zaovljansko jezero okružuju guste borove šume, proplanci i livade, kao i imanja porodica koje žive oko njega. Odlikuje ga veoma čista voda koja se koristi i za piće. Obala jezera je veoma razruđena i krije mnoga lepa mesta za izlete i kupanje. 

Pogledajte naše predloge za smeštaj među prelepim pejzažima Zapadne Srbije i odaberite nešto što je baš po vašoj meri! 

U okolini preporučujemo izlet ka mestu gde je Pančić prvi put ugledao omoriku (obeleženo mesto se nalazi na brani Lazići). U blizini je i jezero Spajići, idealno mesto za piknik, kao i nekadašnje srednjovekovno utvrđenje Ravna stena ili Grad. Predivni su i izletnički vidikovci (Zmajevac, Bela Voda i Gavran). Pogled na starovlaške brvnare i pomoćne objekte okućnica kao i čobanske bačije upotpunjuju doživljaj. Meso, mleko, sir i kajmak koji se ovde proizvode treba obavezno probati! 

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Tara, Zapadna Srbija, jezera

Oceni članak

0

Newsletter