Polazna | Srpski | Destinacije | Jezera i reke | Srebrno jezero

Srebrno jezero

Autor
Srebrno jezero kamp Srebrno jezero kamp

U severoistočnom delu Srbije, u karpatskom obodu Panonskog basena, nedaleko od ušća Peka u Dunav nalazi se Srebrno jezero. Sa lepim peščanim plažama, hotelom i kampom pored jezera, Srebrno jezero je jedno od najpoznatijih turističkih izletišta u Srbiji.

Srebrno jezero je dunavski rukavac 14 km dugačak i 300 m širok, sa prosečnom dubinom od 8 do 9 m i pregrađen je sa dve brane. Nalazi se na 110 km od Beograda, a na 35km od Požarevca.

Zahvaljujući pumpama, u jezeru je nivo vode stalno niži od Dunava i obezbeđuje dotok sveže vode. Na svom podzemnom putu voda se filtrira kroz brojne peščane dine, što omogućuje da voda bude besprekorno čista i bistra. Bagremova šuma okolo jezera stvara odličan hlad.

    

Idealno je za bavljenjem nekim od sportova: veslanje, vožnja kajakom, kanuom, pedalinama… U neposrednoj blizini nalazi se teren za mini golf, i četiri teniska terena.

U popodnevnim satima, kada sunce počinje da zalazi mnoštvo sunčevih zraka čini da jezero ima srebrni odsjaj. Po tome je i dobilo ime Srebrno. Zbog bogatstva slatkovodne ribe jezero je popularno i za ribolovce.

U okolini ovog „srpskog mora“ nalazi se bogat kulturno - istorijski sadržaj: Golubački grad, Ramska tvrđava, Viminacijum, Smederevska tvrđava, Trajanova tabla, Lepenski vir, Nacionalni park Đerdap.

Šta obići u blizini: termalnu banju Ždrelo, antički lokalitet Viminacijum, Obilićevu zadužbinu - manastir Tumane, manastir Nimnik iz 14. veka, Smederevsku tvrđavu, Trajanovu tablu. Brodom možete stići do Ramske i Golubačke tvrđave, do Đerdapske klisure i Lepenskog vira

 

 Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Dunav, Istocna Srbija, jezero, Srebrno jezero

Oceni članak

0

Newsletter