Polazna | Srpski | Destinacije | Prvi svetski rat na teritoriji Srbije | Vranjevac, visoravan iznad manastira Bradača samo je jedno od mesta na kome se branila sloboda, vera i otadžbina

Vranjevac, visoravan iznad manastira Bradača samo je jedno od mesta na kome se branila sloboda, vera i otadžbina

Autor
spomenik srpskim vojnicima i civilima poginulim u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine. spomenik srpskim vojnicima i civilima poginulim u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine.

Na brdu Vranjevac poviše manastira Bradača, u ataru sela Kula nedaleko od Malog Crnića, postavljen je u septembru 2012. godine kamen temeljac spomenika srpskim vojnicima i civilima poginulim u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine.

Spomenik podižu svih osam opština Braničevskog okruga, zajedno sa darodavcima, koji ne žele da zaborave svoju istoriju i koji gaje ljubav i poštovanje prema junačkim precima, poginulim braneći Otadžbinu.

U spomen na poginule i umrle iz Braničevskog okruga, na brdu Vranjevac iznad manastira Bradača, na 300 metara nadmorske visine, otkriven je spomenik, čiju su gradnju finansirale sve opštine Braničevskog okruga. Spomenik je u obliku kapele i ima osam strana, po jednu za stradale iz svake opštine Braničevskog okruga.

Budući da ti srpski junaci i stradalnici najčešće nemaju nikakvih belega, da se ne zna ni gde su im grobovi, manastir Rukumija je zajedno sa istraživačima pokrenuo ideju da se na Vranjevcu, gde su ostali sačuvani do danas rovovi branilaca ovih predela i Srbije iz oktobra 1915, podigne spomenik dostojan njihovoj žrtvi za veru i Otadžbinu. To je s naklonošću prihvatila opština Malo Crniće, u čijem je ataru Vranjevac, a Udruženje potomaka ratnika oslobodilačkih ratova 1912-1918. iz te opštine, uzelo je živo učešće u ovom podvigu.

Spomenik se posvećuje senima Braničevaca, koji su ginuli na bezbroj bojišta širom Srbije, umirali po mnogim bolnicama i ambulantama, ubijani glađu, terorom i hladnoćom po neprijateljskim logorima, satirani pegavim tifusom.

„Knjiga mrtvih“ Braničevskog okruga

Predrag Mirković, novinar i publicista iz Rabrova autor je jedne vredne knjige „Srpski ratni pomenik“, u kojoj je, sa koautorom Živislavom Antonijevićem, popisao sve poginule i umrle u Braničevskom okrugu u periodu od 1912. do 1918. godine. Reč je o trotomnom izdanju, za koja su podaci prikupljani tokom pet godina iz brojnih izvora. Spiskovi obuhvataju preko 15.000 stradalih, među kojima je bilo najviše vojnika iz dva balkanska i jednog svetskog rata.

Vojnici su stradali ne samo od neprijateljske vatre, već i od tifusa i mučenja i batinjanja u zarobljeničkim logorima. Mnogi od njih poginuli su na Solunskom frontu, među kojima je i Danilo Danilović, učitelj iz Batuše. Na popisu je i student filozofije Dimitrije S. Stojanović (24) iz Požarevca, koji je umro od tifusa u vojnoj bilnici u Skoplju, gde je i sahranjen 1914. godine. Među pokojnicima zaveden je i jedan od čuvenih 1.300 kaplara, Mihailo Z. Stojičević iz Požarevca, poginuo tokom Prvog svetskog rata.

Brojni su i vojnici Braničevskog okruga koji su ubijeni tokom bekstva iz bugarske vojske u koju su nasilno odvedeni. Između ostalih, prilikom bekstva Bugari su ubili i vojnike iz Kobilja: Stevana M. Predića (35), Marijana P. Petrovića i Stevana J. Stajića (32). Civili su najviše stradali od tifusa, pa je tako selo Trnjane izubilo 33 svoja žitelja, starosti od 10 do 68 godina, a selo Crljenac njih 29.

U pisanju ove knjige, koju su Mirković i Antonijevć posvetili srpskom narodu, dragocenu pomoć imali su od istraživača Milana B. Simića iz Velikog Popovca. Knjigu je izdao manastir Rukumija. Glavni i odgovorni urednik je iguman Simeon, dok je monahinja Atanasija zaslužna za organizaciju i izgled korica.

Izvor: Turistička organizacija opštine Malo Crniće

http://toomc.org/vranjevac/

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Prvi svetski rat

Oceni članak

0

Newsletter