Sirogojno

Autor
Sirogojno etno selo Sirogojno etno selo

Sirogojno je etno selo, udaljeno 10-ak kilometara od planine Zlatibor. Ovo jedinstveno mesto je sagrađeno od autentičnih elemenata koji predstavljaju sliku tradicionalnog života sa ovih prostora, iz XIX veka.

U Muzeju „Staro selo“ zgrade su autentične i nameštene kao u staro doba. Izloženo je oko pedesetak originalnih zlatiborskih brvnara, sa preko dve hiljade eksponata narodnog graditeljstva sačuvanog po selima Zlatibora. U brvnarama se može videti kako su se one uređivale, način na koji su ljudi nekada privređivali i organizovali porodični život.

U programima Muzeja posebna pažnja se poklanja očuvanju i oživljavanju tradicionalnih zanimanja i zanata. U radionicama Muzeja izrađuju se kopije muzejskih eksponata i prikazuju veštine grnčarskog, kačarskog,tesarskog i drugih zanata.

Muzej je otvoren svakoga dana, a za posetioce je urađena i posebna celina zgrada za odmor i predah u fantastičnom ambijentu. U ponudi stare seoske krčme nalaze se jela zaboravljene trpeze zavičaja. U starim zgradama urađeni su konaci za boravak.

Sirogojno, etno-selo kraj Zlatibora, nadaleko poznato po pletenim džemperima, pravi je primer kako se u turizmu na najbolji način treba da okrenemo sopstvenoj tradiciji. 

Muzejska celina sa crkvom Svetog Petra i Pavla proglašena je za kulturno dobro i tako stavljena pod zaštitu zakona.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Sirogojno, etno selo, Zapadna Srbija, muzej

Oceni članak

0

Newsletter