Polazna | Srpski | Destinacije | Banje Srbije | Banje Srbije

Banje Srbije

Autor
Banje Srbije

U Srbiji postoji više od 1000 izvorišta hladne i tople mineralne vode, kao i veliko bogatstvo prirodnog mineralnog gasa i lekovitog blata. Postoji i nešto više od 50 termalnih lokaliteta. Pored banja bogatih lekovitim vodama u Srbiji postoji i nekoliko vazdušnih banja koje su proglašene za klimatska lečilišta.

Izvore lekovitih voda eksploatisali su još Rimljani pre 2000 godina gradeći kupatila (ostaci se mogu naći u Niškoj, Vrnjačkoj, Kuršumlijskoj, Sokobanji). Ni Vizantinci nisu zanemarili lekovito tlo, a Turci su u banjama gradili hamame od kojih neke i danas možete videti. Najpoznatije tursko kupatilo se nalazi u Sokobanji, a u upotrebi su i oni u Novopazarskoj i Brestovačkoj Banji. Banje su bile veoma popularne krajem 19-og i početkom 20-tog veka. Njihov razvoj se prekida za vreme ratova, nakon kojih kreće ubrzan razvoj banja sa kojim se i danas nastavilo. Danas u banjama Srbije postoje saune, wellness i spa centri, fitnes centri, opremljeni su đakuzijem i bazenima sa termalnim vodama...

Lekovite banjske vode koriste se u terapijske svrhe kupanjem, pijenjem, orošavanjem i ispiranjem. Osim voda, u nekim banjama kao npr. u banjama Vrujci, Kanjiža, Koviljača, Palić, Prolom Banji, Banji Rusandi za lečenje i prevenciju se koristi i lekovito blato - peloid.

Najposećenija banja Srbije je Vrnjačka Banja, iza koje je odmah Sokobanja, banja sa najdužom turističkom tradicijom. Neke od mlađih banja su Mataruška i Banja Vrdnik.

Vrnjačka Banja  Sokobanja   Mataruška Banja

Banje u Srbiji su veoma blagotvorne za obolele od reume (što je u Srbiji najrasprostranjenija bolest) i reumatska oboljenja se leče gotovo u svim banjama naše zemlje. Na severu zemlje banje su: Banja Kanjiža (sa veoma toplom termomineralnom vodom i lekovitim blatom), Banja Junaković, Banja Palić (voda Palićkog jezera je bogata mineralima, od kojih stroncijum pomaže kod srastanja kostiju), Banja Vrdnik. U Centralnoj Srbiji: Ribarska (6 izvora mineralne vode temperature od 38 ˚C do 42 ˚C), Vrnjačka, Bogutovačka, Mataruška Banja (izvori termomineralne vode su bogate sumporom), Gornja Trepča, Banja Vrnjci (ze terapiju hroničnog reumatizma).U istočnoj Srbiji banje koje se bave lečenjem reumatskih oboljenja su Sokobanja, Zvonačka Banja, Brestovačka Banja i Gamzgradska banja. Na zapadu Srbije lečenjem reumatskih oboljenja bave se Pribojska i Banja Koviljača (sumporovite mineralne vode i lekovito blato). Reumatska oboljenja u južnoj Srbiji tretiraju Lukovska, Bujanovačka (jedina je banja Srbije u kojoj se lečenje sprovodi ugljen-dioskidom), Vranjska (banja sa jednom od najtoplijih voda u Evropi), Novopazarska, Kuršimlijska i Prolom Banja (sa pijaćom vodom izuzetnog kvaliteta).

U mnogim banjama Srbije se tretiraju bolesti kičme ili se leče respiratorni organi (plućne bolesti).

Posebnost naše zemlje su i vazdušne banje, a ono što ih razlikuje od ostalih banja je dodatak još jednog lekovitog faktora, na one standardne ( termomineralne vode, lekovito blato i gas), a to je vazduh izrazito blagotvoran za respiratorne puteve. Time se mogu pohvaliti Banja Ivanjica (prva proglašena za vazdušnu banju), Zlatar, Zlatibor, Divčibare, Sokobanja, Banja Vrdnik i planina Rudnik.

Posebnost naših banja je i to što su uglavnom smeštene u dolinama planina, okružene su šumama i neretko se u blizini nalaze prelepa jezera: kraj Bukovičke banje (planina Bukulja i Garaško jezero), Sokobanja (Bovansko jezero), Ovčar Banja (jezero Međuvršje).

U blizini naših banja se nalaze mnogi značajni lokaliteti: npr.u blizini  banje Vrdnik se nalazi Sirmium, a kod Gamzigradske banje je Felix Romulijana.

U blizini najpoznatijih banja su i brojni manastiri: Ovčar Banju okružuje 10 manastira Ovčarsko-kablarske klisure, a kraj Vrdničke je čak 16 fruškogorskih manastira!

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

banje

Oceni članak

0

Newsletter