Polazna | Srpski | Destinacije | Banje Srbije | Prolom Banja

Prolom Banja

Autor
Prolom Banja Prolom Banja

Na jugu centralne Srbije, na obroncima Radan planine, 23 kilometra udaljena od Kuršumlije smestila se Prolom banja. Veliki broj minerala, u malim količinama, čini ovu Banju jednim od najpogodnijih banjskih centara u Evropi. Flaširana voda „Prolom“ veoma je delotvorna, kao dopunska terapija, za sve koji pate od bolesti bubrega i mokraćnih puteva.

Svojom kristalnom čistoćom i jedinstvenim mineralnim sastavom, Prolom voda pomaže u lečenju mnogobrojnih bolesti. Efekat lečenja se pojačava primenom balneoloških tretmana, kao i boravkom na čistom i svežem vazduhu. Prolom voda je prirodna mineralna voda sa niskim sadržajem rastvorivih materijala i karakteriše je oligomineralnost (mnogo minerala u malim količinama) i alkalnost (visoka alkalnost, dobra za bolesti bubrega i organa za varenje). Temperatura ove vode na izvoru iznosi 26-31,5°C.

U Banji se leče: bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti organa za varenje, kože, krvnih sudova i vanzglobni reumatizam. U lečenju se koristi i blato napravljeno sa Prolom vodom.

Ima bujnu vegetaciju i umerenu klimu, sa puno sunčanih dana. Staze zdravlja su duge tridesetak kilometara i njima se stiže do retkih prirodnih fenomena i važnih kulturno-istorijskih spomenika. Veoma blizu se nalazi crkva Lazarica, smeštena u dolini Prolomske reke. Jedina je crkva brvnara u Toplici koju su sagradili doseljenici sa planine Golije, na temeljima starijeg hrama, u kojem se, prema predanju, pričestila vojska kneza Lazara uoči boja na Kosovu. Desetak kilometara od Banje je Đavolja varoš sa izvorima izrazito kisele vode sa visokom mineralizacijom i više od 200 zemljanih figura nastalih kao posledica erozije zemljišta. Neolitsko nalazište Pločnik udaljeno je 28 km od Prolom Banje, a staro je 7500 godina.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

banje, Prolom banja

Oceni članak

0

Newsletter