Polazna | Srpski | Destinacije | Banje Srbije | Niška Banja

Niška Banja

Autor
Niška Banja Niška Banja

Desetak kilometara istočno od Niša, na obroncima Suve planine, smestila se Niška Banja, poznata još u vreme Rimske imperije. Niška Banja je prirodno lečilište sa termalnim izvorima, prirodnim lekovitim blatom i temperaturom vode koja se kreće od 36 - 38 °C.

Niška banja je nastarije lečilište u Evropi. Otkad su je davno otkrili Rimljani, ovu banju su stalno posećivali pripadnici brojnih naroda (Huni, Avari, Sloveni, Turci, Bugari...) Rimljani su napravili kupatilo sa dva bazena od raznobojnog mermera, a za vreme cara Konstantina banjska voda stiže i do kupatila Medijane. Banjsku vodu je koristio i turski sultan Sulejman, uoči opsade Beograda.

Termomineralne vode i prirodno mineralno blato su pravo bogatstvo ove banje. Lekovite vode izviru sa pet blago mineralizovanih izvora: Glavno vrelo, Suva Banja, Školska česma, Banjica i Pasjača. 

Topla lekovita voda pomaže pri lečenju od reumatskih i kardiovaskularnih oboljenja, bolesti lokomotornog aparata, ginekoloških oboljenja, bolesti koštanog metabolizma i respiratornih organa.

Pored lečilišta, Banja je pogodna i za rekreaciju: u blizini se nalazi park-šuma Koritnjak sa uređenim trim stazama. U njoj se mogu održavati i sportske pripreme jer poseduje terene za mali i veliki fudbal, rukomet i tenis, poseduje hipodrom i streljanu. Poznata su i takmičenja u paraglajdingu - takmičari poleću sa vrha Koritnjaka i lete skoro osamdeset kilometara.

Za smeštaj u Niškoj Banji preporučujemo hotel Ozren, kao i dosta razvijen privatni smeštaj. Ovde postoji i Institut za lečenje i prevenciju kardivaskularnih i reumatičnih bolesti. Smeštaj je raspoređen u tri stacionara: Radon, Zelengora i Terme.  

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

Nis, Južna Srbija, Niška banja

Oceni članak

5.00

Newsletter