Polazna | Srpski | Destinacije | Banje Srbije | Ovčar banja

Ovčar banja

Autor
Ovčar banja Ovčar banja

Nalazi se u Ovčarsko-Kablaraskoj klisuri, predelu izuzetnih odlika (pod zaštitom je države i spada u I kategoriju zaštićenih prirodnih dobara). Od Čačka je udaljena 18 kilometara, a okružuju je šumovite planine Ovčar i Kablar.

Lekovita voda Ovčar Banje temperature je od 35 do 38°C. Lečenje se sastoji od kupanja u termomineralnoj vodi i oblaganja obolelih delova tela. Lekovitost vode i njen značaj bili su poznati još u XV veku. Indikacije za lečenje su: reumatizam, sportske povrede, degenerativne promene (spondiloza i artritis), kožna oboljenja.

Lečilište poseduje i kupatilo sa toplom mineralnom vodom ( vode Ovčar Banje su homeoterme, što znači da njihova temperatura odgovara temperaturi ljudskog tela, što potpomaže blagotvorno dejstvo minerala iz vode na ljudski organizam), dva zatvorena bazena i više kada, olimpijski plivački bazen.

Terapijski blok se obavlja u kadama pod kontrolom zdravstvenih radnika iz Čačka. U ovu banju gosti dolaze ne samo zbog lečenja već i rekreativno. U tu svrhu se koriste bazen i sportski tereni u okruženju banje.

Okolina Ovčar Banje bogata je prirodnim lepotama, u klisuri se nalaze dve pećine Kađenica i Turćinovac. Tu je i najveće od tri veštačka jezera u dolini Zapadne morave - jezero Međuvršje. 10 manastira Ovčarsko-kablarske klisure koji su smešteni na jako malom prostoru svakako su vredni posete. Ovčar Banja se nalazi u blizini Čačka gde možete izabrati smeštaj iz VisitSerbia rezervacionog sistema.

Na Ovčaru i Kablaru postoje obeležene staze za planinarenje i alpinizam, a tu su i staze za trčanje i biciklistički trekovi. Na jezeru Međuvršje na Zapadnoj Moravi postoji staza za sportski ribolov duga 800 m.

Share on: Post on Facebook Facebook
Twitter Twitter
  • Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
  • Verzija za štampu Verzija za štampu
  • Samo tekst Samo tekst

Tagged as:

banje, Ovčar Banja

Oceni članak

0

Newsletter